Rata anuala a inflatiei a coborat usor la 3,4% in luna octombrie a acestui an, de la 3,5% in septembrie, in conditiile in care marfurile alimentare s-au scumpit cu 4,16%, cele nealimentare cu 2,57%, iar pretul serviciilor a inregistrat un avans de 4,14%, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS), citate de Agerpres.

"Preturile de consum in luna octombrie 2019 comparativ cu luna octombrie 2018 au crescut cu 3,4%. Rata anuala calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 3,3%. Rata medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (noiembrie 2018 - octombrie 2019) fata de precedentele 12
luni (noiembrie 2017 - octombrie 2018), calculata pe baza IPC, este 3,7%. Determinata pe baza IAPC, rata medie este 3,8%", precizeaza INS.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut la 3,8% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si estimeaza o inflatie de 3,1% pentru finalul anului viitor, a anuntat, pe 8 noiembrie, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflatiei.

BNR estima in august 2019 o inflatie de 4,2% pentru finalul acestui an si de 3,4% pentru decembrie 2020.

Fondul Monetar International (FMI) a revizuit in sus estimarile privind preturile de consum in Romania in acest an, pana la o crestere medie anuala de 4,2%, fata de un avans de 3,3% preconizat in primavara, in timp ce in 2020 preturile ar urma sa urce cu 3,3%, fata de o majorare de 3% cat estima in primavara.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri