Incasarile din impozite la inceputul anului au crescut, in Capitala, de pana la sase ori fata de perioada similara din 2006, una din principalele motive fiind bonificatia de 7% acordata pentru plata impozitelor pana la 31 martie, potrivit datelor funizate agentiei NewsIn de primariile de sector.

Inghesuiala din primele zile ale anului de la ghiseele Directiilor de Taxe si Impozite din cadrul primariilor de sector s-a datorat, in mare parte, bonificatiei de 7% acordate celor care isi platesc impozitele pana la 31 martie, considera reprezentatii Directiilor din cele sase primarii.

Potrivit acestora, numarul mare de contribuabili care au tinut sa achite datoriile catre autoritati au crescut incasarile, in primele zile ale anului, chiar si de sase ori mai mult decat in aceeasi perioada din 2006.

In ceea ce priveste taxele colectate in sectorul 1, valoarea totala a acestora de la inceputul anului pana in data de 23 ianuarie 2007 este de 10.336.554 de lei. Potrivit reprezentantilor Directiei Impozite si Taxe Locale din acest sector, suma incasata prin cele sapte centre proprii de colectare se ridica la 5.501.336 de lei, in timp ce, in aceeasi perioada a anului precedent, volumul total al incasarilor prin centrele proprii a fost de 3.570.625 de lei.

Potrivit datelor furnizate de Directia de Impozite si Taxe din cadrul Primariei Sectorului 2, de la inceputul anului pana in prezent s-au incasat 192.291 de lei de la persoane fizice, in timp ce, in aceeasi perioada a anului trecut, suma era de 297.010 lei. De la persoanele juridice s-au incasat 13.482 de lei, iar, in perioada similara a anului trecut, s-au colectat 5.655 de lei, a declarat, pentru NewsIn, directorul Directiei, Cristian Dutu.

Primaria Sectorului 3 a incasat, in perioada 3-15 ianuarie, taxe si impozite in valoare de 3.503.688 de lei. La casieriile Directiei s-au incasat 2.195.221 lei, in timp ce oficiile postale din Capitala au colectat 581.153 de lei, iar unitatile CEC aflate pe raza sectorului 3 - 727.314 de lei.

In sectorul 4 al Capitalei, in intervalul 8-13 ianuarie au fost colectate taxe si impozite in valoare de 1.678.417 lei. Cele mai multe incasari provin din impozitul pe cladiri achitat de persoanele fizice, respectiv 831.194 de lei. Incasarile din taxa judiciara de timbru s-au ridicat la suma de 336.874 de lei, cele din taxa auto pentru persoane fizice la 221.177 de lei, iar cele din impozitele pe teren achitate de persoanele fizice la 82.148 de lei. "Din cele cinci zile mentionate, cele mai prolifice au fost zilele de 8 si 9 ianuarie, cand in vistieria Directiei de Taxe si Impozite Locale a intrat suma de 420.518 lei. Comparativ cu anul 2006, incasarile din taxe si impozite in aceasta perioada au fost de sase ori mai mari", au precizat, pentru NewsIn, reprezentantii Directiei.

Directia Generala de Impozite si Taxe din cadrul Primariei Sectorului 4 va instala zilele acestea un punct de informare computerizata si la sediul din strada Nitu Vasile, pe langa celelalte doua existente deja la sediul sau din Soseaua Oltenitei. Astfel, cetatenii pot afla orice informatie de care au nevoie privind impozitele si taxele pe cladiri, terenuri sau mijloacele de transport, au adaugat sursele citate.

Directia Impozite si Taxe din Primaria Sectorului 5 a incasat, de la inceputul anului pana in data de 22 ianuarie 2007, suma 1.700.000 de lei, ceea ce reprezinra sume colectate de la aproximativ 8,5% din totalul de contribuabili persoane fizice. In schimb, in aceasta perioada s-au colectat taxe de la doar 3% din contribuabilii persoane juridice, in valoare de 1,7 milioane de lei. "Persoanele juridice platesc, in general, pana la aceasta data, in proportie de 2-3 %, pentru ca nu este aceeasi situatie ca la persoanele fizice. Acestea din urma doresc, in mare parte, sa isi achite impozitele inainte de 31 martie pentru a beneficia de bonificatia oferita in acest sens, care nu se aplica si la persoanele juridice", a declarat, pentru NewsIn, director al Directiei de Taxe si Impozite Locale din sectorul 5, Reli Armeanu.

"La inceputul anului 2007, contribuabilii din sectorul 6 s-au prezentat la ghiseele Serviciului Public pentru Finantele Publice Locale in numar neasteptat de mare pentru a-si achita impozitele si taxele. Astfel, de la deschiderea anului fiscal, pe 3 ianuarie, pana marti, 9 ianuarie, Serviciul a inregistrat incasari de 1.513.541 de lei, ceea ce inseamna de peste sase ori mai mult in comparatie cu perioada similara a anului trecut, respectiv 236.838 de lei. Cauza principala este bonificatia de 7% din valoare impozitului, oferita in cazul achitarii acestuia pana la 31 martie", a mentionat pentru NewsIn, reprezentantii Primariei Sectorului 6.

Potrivit Legii 343/2006, pentru plata cu anticipatie a oricarui tip de impozit (pe cladiri, terenuri sau mijloace de transport) datorat pe intregul an de catre contribuabil, persoana fizica, pana la data de 31 martie a anului 2007, se acorda o bonificatie de 7%.

Aceeasi lege stipuleaza ca, daca suma datorata pentru impozitul pe cladiri, terenuri sau mijloace de transport este de pana la 50 de lei inclusiv, contribuabilul are obligatia sa plateasca integral aceasta suma pana la 31 martie a anului fiscal de referinta. O alta noutate este si aceea ca, incepand cu 1 ianuarie 2007, persoanele pensionate cu grad II de invaliditate nu mai beneficiaza de scutire la plata impozitului aferent cladirii si terenului de domiciliu.

Bucurestenii platesc diferentiat impozitul, in functie de zona in care locuiesc sau detin terenuri, cat si de vechimea si tipul materialului din care este construita cladirea. Cel mai scump impozit va fi platit de bucurestenii care locuiesc in centrul Capitalei (zona A), respectiv 81 de lei pentru o garsoniera, fata de 77 de lei, cat plateau anul trecut, 110 de lei fata de 104 lei in 2006, pentru un apartament cu doua camere. Pentru un apartament cu trei camere, proprietarul va achita 165 de lei, cu opt lei in plus.

Pentru o garsoniera situata in zona B a Capitalei, impozitul va fi de 79 de lei in 2007 (fata de 75 de lei in 2006), pentru un apartament de doua camere va fi de 105 lei (fata de 100 de lei anul trecut), pentru un apartament de trei camere va fi de 159 de lei (fata de 151 de lei in 2006), iar pentru un apartament cu patru camere de 222 de lei, fata de 211 lei in 2006.

Posesorii de cladiri sau apartamente mai vechi de 50 de ani beneficiaza de o reducere de 20% a impozitului, in timp ce, pentru cladiri mai vechi de 30 de ani, reducerea este de 10%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri