Romania se confrunta cu o criza a fortei de munca atat din punct de vedere numeric, cat si din cel al calificarii, iar nivelul de pregatire al fortei de munca este principala piedica pentru dezvoltarea economica, a afirmat presedintele Basescu, la Camera de Comert si Industrie Romano-Germana
Daca aspectul cantitativ poate fi corectat prin deschiderea pietei muncii pentru statele din jur, problema calificarii tine de calitatea sistemului de invatamant, a spus seful statului la receptia de inceput de an a Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana. El a afirmat ca in invatamant s-au facut progrese vizibile, dar ca se poate face mai mult si acesta este obiectivul pentru care pe langa Presedintie functioneaza o comisie de analiza a sistemului de educatie romanesc.

"Asupra acestui lucru, noi toti, politicieni, dar si specialisti din Romania, trebuie sa facem o cotitura extrem de importanta la inceputul anului scolar 2007-2008. De altfel, acesta este si motivul fundamental pentru care, pe langa Presedintie a fost infiintata o comisie de analiza a starii sistemului de invatamant din Romania si, ca efect al constatarii situatiei sistemului de educatie, sa propuna masurile imediate ce trebuiesc aplicate in sistemul de educatie", a precizat presedintele, citat de un comunicat al Administratiei Prezidentiale remis agentiei NewsIn.

In opinia presedintelui, nivelul de pregatire al fortei de munca este principala piedica pentru dezvoltarea economica si sociala a Romaniei, de aceea sistemul romanesc al educatiei trebuie sa genereze oameni care sa poata face fata competitiei pe piata muncii.

Opinia presedintelui privind existenta unei crize de forta de munca in Romania difera radical de aceea a ministrului muncii, Gheorghe Barbu, care declara, marti, intr-un interviu acordat NewsIn, ca Romania nu se confrunta, in prezent, cu o criza pe piata fortei de munca, desi exista cateva deficite in unele domenii, iar pe trermen scurt romanii nu se vor inghesui sa plece la munca in strainatate.

"Nu sunt deloc ingrijorat, in acest moment, de plecari masive care sa goleasca piata fortei de munca din Romania. Este posibil sa fie o migratie mobila (plecari pentru perioade scurte de timp, n.n.) ceva mai accentuata in viitorul apropiat, dar cei care au vrut sa plece au plecat pana acum, nu au avut nevoie de facilitatea de a fi cetatean al UE", a spus ministrul Barbu.

In acelasi timp, oficialul Ministerului Muncii (MMSSF) a mai precizat ca, desi in unele zone se inregistreaza deficite de forta de munca specializata, acestea sunt cazuri izolate, care nu pot fi extinse la nivelul intregii tari.

Romania trebuie sa analizeze efectul privatizarii Petrom, inainte de a instraina Romgaz

Romania trebuie sa analizeze efectele pe care le are privatizarea Petrom si abia dupa aceea sa ia in calcul posibilitatea trecerii in proprietate privata a Romgaz, a mai declarat seful statului, Traian Basescu. Presedintele a spus ca a cerut Guvernului sa nu accelereze procesul de privatizare al Romgaz, "lucru care este valabil si acum".

"S-a privatizat un mare furnizor de energie Petrom care are si partea de extractie gaze si partea de extractie si procesare a titeiului si consideram ca este prudent, pentru orice stat, intr-o perioada in care problema energiei nu are o solutie globala la nivelul Uniunii Europene, sa analizam intai cu atentie efectele privatizarii Petrom si dupa aceea sa trecem la pasii urmatori, a explicat seful statului.

Totodata, presedintele i-a invitat pe oamenii de afaceri germani sa investeasca in productia de energie din tara noastra, nu numai in domeniul distributiei sau extractiei de resurse. "Nu avem inca nici o mare termocentrala privatizata, desi Guvernul Romaniei incearca de multi ani sa ajunga la privatizarea unora din marile termocentrale ale Romaniei, a punctat Traian Basescu.

Presedintele a mai aratat ca Romania si Germania trebuie sa coopereze in cercetarea si dezvoltarea tehnologiilor de reducere a poluarii produse de termocentrale. De asemenea, Basescu a mai spus ca Romania sprijina neconditionat UE pentru a identifica surse alternative de alimentare cu energie. "Germania si statele UE vor avea in Romania un partener fara rezerve in gasirea solutiilor alternative care sa poata genera competitie si siguranta in aprovizionarea cu energie a economiei Uniunii, a subliniat seful statului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri