Pentru ca imaginea tarii noastre in afara este destul de nefavorabila, Ministerul Integrarii Europene va organiza in toate tarile membre ale Uniunii Europene un turneu de informare si documentare despre Romania. Activitatea de lobby desfasurata pana acum este prea putin satisfacatoare, a recunoscut ieri ministrul Integrarii Europene,
Ene Dinga.

Ministrul Integrarii a declarat ca Romania se afla in prezent pe scena Uniunii Europene (UE) si de aceea tot ce se intampla la noi are reverberatii exacerbate. El a dat exemplul coruptiei, fenomen care exista si in statele membre, dar care nu se afla acolo in lumina reflectoarelor asa cum este la noi. Potrivit lui Dinga, cauza criticilor venite in ultima vreme si nu numai din partea euro-oficialilor rezida in "inaptitudinea sau inactivismul Romaniei de a produce informatii la timp si oneste despre ce se intampla cu sine". Ministrul Integrarii a mai spus ca, potrivit informatiilor primite pana acum, nu vom avea nici un fel de problema cu semnarea sau cu ratificarea Tratatului de Aderare, dar pana la integrare "trebuie sa trecem prin acest purgatoriu".

Lobbyul facut Romaniei a fost gresit canalizat

Ministrul a criticat ieri oficialii, dar si parlamentarii romani pentru lipsa de "imaginatie si dedicare" cu care trateaza activitatea de lobby pe care ar trebui s-o faca Romaniei la intalnirile cu oficialitatile europene. Dinga a mai spus ca la nivelul parlamentarilor, ministrilor, dar si a altor oficialitati din tarile membre "este perceputa o asa-numita lipsa de informare despre Romania".

"Romania va deveni membru cu drepturi depline la UE la 1 ianuarie 2007, numai dupa ratificarea tratatului de catre Parlamentul European si de catre Parlamentele nationale ale tuturor tarilor membre. Aceasta inseamna ca in activitatea de lobby pe care Romania a desfasurat-o, dupa parerea mea la un nivel nu tocmai satisfacator pina acum, la nivelul Parlamentelor tarilor membre, trebuie sa gasim activitati bazate pe mai multa imaginatie si pe mai multa dedicare in aceasta directie", a explicat ministrul Integrarii.

Grupuri parlamentare de prietenie cu toate tarile membre

Dinga a apreciat ca in afara turneului pe care il va incepe Ministerul Integrarii, parlamentarii si guvernantii nostri si chiar si societatea civila ar trebui sa organizeze intalniri, seminarii, campanii de informare a oficialilor europeni despre ce inseamna Romania si care sunt valorile ei. Pe de alta parte, ministrul a declarat ca va insista pe langa cele doua Camere ale Parlamentului pentru constituirea unor grupuri de prietenie care sa participe la intalniri cu oficialii europeni. In acest fel, potrivit ministrului Integrarii, cei interesati "pot primi explicatii, evaluari de prima mana in legatura cu ce se intampla in Romania", mai ales pentru ca parlamentarii vor avea fi dinainte "instruiti" in legatura cu problemele la zi de catre experti ai Ministerului Integrarii Europene. Oficialul roman crede ca numai prin astfel de campanii am putea sa indepartam atentia pe care ne-o acorda mai ales in ultima perioada gurile rele. Ene Dinga a mai anuntat ca Ministerul Integrarii Europene isi va schimba in curand denumirea in Ministerul Afacerilor Europene si Dezvoltarii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri