O delegatie a FMI a ajuns ieri la Bucuresti, unde s-a intalnit atat cu Guvernul, cat si cu reprezentantii Comisiei de buget-finante si banci din Senat.

"Fondul a facut o calatorie de informare pentru a vedea cum merg lucrurile", spune Varujan Vosganian, presedintele comisiei. El adauga ca negociatorii par inflexibili, dorind fie marirea cotei unice de impozitare de la 16% la 19%, fie ridicarea TVA de la 19% la 21%.

OPINII.

Senatorii au reprosat Fondului ca tonul pe care-l utilizeaza cu actualul Guvern este mult mai sever si ca au fost mult mai ingaduitori cu fostul guvern. "Le-am spus ca, dupa parerea noastra, nici nu ar fi trebuit sa incheie memorandumul din 2004, deoarece arieratele sunt foarte mari, deficitul contului curent este ametitor, si ca a fost foarte ingaduitor cu politica populista dinainte de alegeri a Guvernului Nastase", spune Vosganian. El adauga ca directorii FMI au spus ca apreciaza sinceritatea senatorilor si ca vor informa la Washingtondespre aceasta opinie.

Neintelegerile dintre Guvern si Fond au inceput inca de la inceputul anului, cand negociatorii FMI au spus raspicat ca nu au incredere in reforma fiscala promovata, care conduce pe termen lung la scaderea incasarilor bugetare. Ei au cerut masuri ferme, cresterea TVA de la 19% la 21% sau marirea cotei unice de la 16% la 19%. Guvernul a refuzat categoric aceasta sugestie si a cerut un ragaz de maximum trei luni pentru a demonstra ca incasarile bugetare vor creste. Datele arata ca pe primele trei luni ale acestui an bugetul a adunat cu 13% mai multi bani decat in aceeasi perioada a anului trecut.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Brexit deadline pe 31 octombrie - Sa investim in bancile britanice?