Cifra de afaceri din comert a crescut cu 7,1% in primele noua luni ale acestui an, fata de perioada similara a anului trecut, pe fondul avansului consemnat de vanzarile de produse nealimentare si alimentare, si carburanti, potrivit datelor Institutului National de Statistica publicate joi.

"Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in perioada 1.I-31.X.2019, comparativ cu perioada 1.I-31.X.2018, a inregistrat o crestere cu 7,1% datorita cresterii vanzarilor de produse nealimentare (+8,5%), comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+7,2%) si vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+5,4%). Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in perioada 1.I-31.X.2019, comparativ cu perioada 1.I-31.X.2018, a inregistrat o crestere cu 7,1% datorita cresterii vanzarilor de produse nealimentare (+8,8%), comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+7,2%) si vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+5,1%)", precizeaza INS.

In octombrie, afacerile din comert au consemnat o crestere de 2% fata de septembrie, pe serie bruta, si de 0,8% pe serie ajustata sezonier. Cresterea pe serie bruta a fost impulsionata de comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+2,4%), vanzarile de produse nealimentare (+2,0%) si vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+1,8%). Pe serie ajustata, avansul cifrei de afaceri din comert a fost determinat de comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+1,1%) si vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+1,0%). Vanzarile de produse nealimentare au scazut cu 0,1%.

Fata de octombrie 2018, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si
motociclete), serie bruta, a inregistrat o crestere cu 6,9% datorita cresterilor inregistrate la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+8%), comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+6,9%) si la vanzarile de produse nealimentare (+6%).

Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna octombrie a inregistrat o crestere cu 6,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, datorita cresterilor din vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+6,9%), comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+6,8%) si din vanzarile de produse nealimentare (+6,2%).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Philip Morris România oferă un milion de dolari Crucii Roșii
Setari Cookie-uri