Contractele bilaterale negociate direct intre companii revin pe piata de energie de la 1 ianuarie 2020, odata cu intrarea in vigoare a Regulamentului european 943, a declarat, joi, Corina Popescu, directorul general al Electrica, intr-o intalnire cu presa, potrivit Agerpres.

"Regulamentul 943 readuce contractele bilaterale negociate direct. Insa, in opinia mea, este mult mai avantajoasa tranzactionarea energiei pe platformele centralizate. Aceasta deoarece, cu cat este tranzactionata mai multa energie pe bursa, cu atat piata devine mai lichida si putem avea un semnal de pret corect", a spus Popescu.

De asemenea, o alta prevedere care intra in vigoare anul viitor, la 1 aprilie, tot ca urmare a preluarii Regulamentului 943, este eliminarea barierei de pret de pe piata de echilibrare.

"Acest lucru va determina operatorii din piata sa-si imbunatateasca activitatea si prognoza, astfel incat sa existe dezechilibre cat mai mici. Pentru ca, in caz de dezechilibre, pot gasi pe piata de echilibrare energie la preturi foarte mari", a mai afirmat oficialul Electrica.

Tot Regulamentul mentionat prevede si dereglementarea totala a pietei, insa Romania a cerut si a obtinut de la Comisia Europeana o derogare de un an, astfel ca masura va intra in vigoare la 1 ianuarie 2021, dupa cum a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, in urma cu doua zile, intr-un interviu acordat Agerpres.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri