Cresterea economiei romanesti in anul 2006 va depinde de situatia agriculturii si de rezultatele din luna decembrie, insa aceasta se va incadra in intervalul 7,5%-8%, a declarat pentru NewsIn, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza, Ion Ghizdeanu.

Pe baza datelor disponibile in primele 11 luni ale anului 2006, produsul intern brut (PIB) al Romaniei a fost estimat la 97 de miliarde de euro, ceea ce inseamna o crestere economica de 8%, potrivit CNP.

Presedintele Comisiei a apreciat ca aceste evaluari sunt preliminare si ca pot suferi o corectie chiar de 0,5 puncte procentuale, in functie de datele privind starea agriculturii, care nu au fost inca publicate de Institutul National de Statistica. "Un alt element care nu a fost luat in considerare este luna decembrie, cand in mod traditional scade numarul zilelor lucratoare", a afirmat Ghizdeanu.

In prognoza de toamna, CNP a estimat pentru acest an un produs intern brut de 337 miliarde de lei, in crestere cu 7% fata de anul trecut. Comisia Europeana a anticipat, in ultima sa estimare, o crestere economica de 7,2% in acest an pentru Romania.

Directorul din cadrul Institului National de Statistica (INS), Adriana Ciuchea, a declarat, in luna decembrie, ca avansul economiei la finalul lui 2006 se va plasa la nivelul primelor noua luni (7,8%), plus/minus 0,5% fata de nivelul actual, avand in vedere experienta anilor trecuti.