Cota de zahar alocata Romaniei nu va fi diminuata chiar daca se aproba propunerea comisarului european pentru agricultura de reducere cu 12 % a productiei de zahar in Uniunea Europeana, deoarece Romania a primit deja o cota mai mica decat capacitatea de productie.

"Propunerea comisarului european pentru agricultura de a se diminua cu 12 % productia de zahar in Uniunea Europeana urmeaza sa fie analizata in cursul lunii februarie. Indiferent de decizia Comisiei Europene, cota alocata Romaniei nu va fi diminuata, fiind deja mai mica fata de capacitatea de productie a fabricilor de zahar", a declarat consilierul superior in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), Vasile Stancu, citat de NewsIn.

Comisarul european pentru agricultura, Mariann Fischer Boel, a propus luni reducerea cu 12% a productiei de zahar in statele membre ale Uniunii Europene, pentru sezonul 2007-2008, pentru a preveni un risc al supraproductiei. Comisia Europeana a indicat intr-un comunicat ca va propune, in luna februarie, Comitetului de administrare a zaharului, care grupeaza expertii Comisiei si ai statelor membre, o reducere a productiei cu doua milioane de tone, ceea ce inseamna 12% din productia anuala a Uniunii Europene.

Romania a obtinut, in urma negocierilor cu Uniunea Europeana, o cota de 109.164 de tone de zahar din sfecla si o cantitate de 329.636 de tone pentru procesarea zaharului brut, precum si o cota de 9.981 de tone de izoglucoza, materie prima in industria bauturilor racoritoare si alte domenii.

In timp ce a primit o cota de 448.782 tone de zahar, Romania consuma anual circa 550.000 de tone de zahar, necesarul fiind acoperit atat din productia interna, cat si din importuri de zahar alb si brut. Zaharul brut importat si ulterior prelucrat in Romania acopera circa 85% din consumul intern.

La sfarsitul lunii decembrie 2006, Ministerul Agriculturii a repartizat cota de zahar din sfecla astfel: Zahar Oradea ( 33.123 tone), Zaharul Ludus (33.395), Zahar Bod ( 18.406), SC Agrana SA (24.240 tone). De asemenea, cota de zahar brut a fost alocata celor sase fabrici: Zahar Oradea (31.480 tone), Zahar Corabia ( 36.320), Zahar Liesti (53.092), SC Agrana SA ( 130.668), SC Marr Sugar SRL ( 36.320) si Zaharul Calarasi ( 41.756).

Uniunea Europeana a demarat la data de 1 iulie 2006 o reforma a sectorului de productie a zaharului, pentru a elimina excendentele structurale prin reducerea productiei cu aproximativ sase milioane de tone pentru o perioada de patru ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri