In primele 11 luni din anul trecut contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 9,92 miliarde euro, comparativ cu 8,2 miliarde euro in perioada ianuarie - noiembrie 2018, arata datele publicate luni de Banca Nationala.

Importurile masive au amplificat deficitul balantei bunurilor cu aproape 2,5 miliarde, serviciile au inregistrat un excedent mai mare cu 135 milioane euro, in timp ce balanta veniturilor primare si-a redus deficitul cu 485 milioane euro, iar balanta veniturilor secundare a inregistrat un excedent mai mare cu 134 milioane euro, scrie Hotnews.ro.

Guvernatorul BNR a repetat foarte des in iesirile sale publice ca deficitele mari ale Romaniei vor trebui la un moment dat corectate, corectia putand fi ori lina ori dura, facuta de piata.

O corectie lina s-ar putea face prin intermediul reformelor structurale, absolut necesare. Daca aceste reforme nu se fac, corectia va veni fie prin intermediul cursului (prin devalorizarea leului) fie prin inflatie. „Profesorul Costin Murgescu spunea in anii ’80, cand se mintea cu productia şi cu mai multe: Intr-un singur loc nu poti sa minti: la balanta de plati”, spunea Isarescu intr-o conferinta la sediul BNR.

Investitiile directe ale nerezidentilore in Romania au insumat 5,145 miliarde euro, din care participatiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au insumat 4,496 mld. euro, iar creditele intragrup au inregistrat valoarea neta de 649 milioane euro.

In perioada ianuarie - noiembrie 2019, datoria externa totala a crescut cu 7,26 miliarde de euro.

  • Datoria externa pe termen lung lung a insumat 72,97 mld. euro la 30 noiembrie 2019 (68,1% din totalul datoriei externe), in crestere cu 6,9% fata de 31 decembrie 2018;
  • Datoria externa pe termen scurt a inregistrat la 30 noiembrie 2019 nivelul de 34,13 mld. euro (31,9% din totalul datoriei externe), in crestere cu 8,2% fata de 31 decembrie 2018.
  • Rata serviciului datoriei externe pe termen lung (se calculeaza ca raport intre serviciul datoriei externe pe termen lung si exportul de bunuri si servicii) a fost 17,4%
  • Gradul de acoperire a importurilor de bunuri si servicii la 30 noiembrie 2019 (se calculeaza ca raport intre rezervele internationale ale Romaniei la sfarşitul perioadei şi importul mediu lunar de bunuri şi servicii) a fost de 4,7 luni, in comparatie cu 4,9 luni la 31 decembrie 2018.
  • Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt (raportul intre rezervele valutare la BNR si datoria externa pe termen scurt), calculata la valoarea reziduala a fost de 74%.

”Scenariul de baza prevede continuarea majorarii soldului negativ al balantei comerciale, compensata doar partial de evolutia sectorului servicii, avand ca efect continuarea largirii deficitului de cont curent”, arata cel mai recent Raport privind inflatia, publicat in noiembrie.

In consecinta, indicatorul este de asteptat sa depaseasca, inca din cursul anului curent, valoarea de tip „reper” de 4% din PIB stipulata de Comisia Europeana ca indicator multianual de dezechilibru macroeconomic pentru tarile membre ale Uniunii Europene. ”Pe fondul acumularii intr-un ritm mai rapid a dezechilibrelor in plan extern in cazul Romaniei comparativ cu economiile din regiune, aceasta evolutie este de natura a amplifica o serie de vulnerabilitati economice, cu impact inclusiv asupra gradualitatii si, respectiv, a consecintelor in plan macroeconomic ale ajustarilor viitoare necesare corectarii acestor dezechilibre”, mai arata Raportul BNR.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri