Tinerii romani, cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani, investesc de 17 ori mai mult in alcool decat in cultura si sunt dispusi sa aloce lunar circa 70 de lei pe bautura, comparativ cu doar 4 lei, suma destinata culturii, scrie Digi24.ro.

Pretul reprezinta principalul factor de decizie in alegerea unei bauturi alcoolice, fiind mentionat de 44,5% dintre respondenti. Pe langa costuri, brandul este foarte important (39,3%).

In ceea ce priveste bugetul alocat bauturilor alcoolice, acesta este de aproximativ 15 lei saptamanal, cu un maxim de 19 lei la cei sub 25 de ani. La o evaluare lunara, romanii sunt dispusi sa cheltuie pe produse alcoolice aproximativ 51,6 lei, minimul fiind oferit de femei, in jurul valorii de 41,8 lei, iar maximul de tineri, la 67,2 lei. Se observa ca, desi tinerii beau cel mai putin, sunt dispusi sa cheltuie cel mai mult, ceea ce inseamna ca aleg bauturi mai scumpe si mai de calitate, arata studiul realizat de compania Reveal Marketing Research.

Cat de des cumpara romanii bauturile alcoolice

Desi majoritatea respondentilor (62,6%) isi iau bauturile din comert, ce este surprinzator pentru locuitorii mediului urban este procentul relativ mare, de 19%, care declara ca bauturile alcoolice pe care le consuma provin din productie proprie. Un procent similar exista si in cazul celor care isi achizitioneaza bauturile alcoolice de la rude, prieteni sau producatori individuali.

In ceea ce priveste frecventa de consum, cei mai multi romani (39,2%) consuma o bautura alcoolica o data pe saptamana, cel mai probabil in weekend, acest procente fiind chiar mai mari in randul celor sub 35 de ani. In jur de 20% beau de doua-patru ori pe saptamana.

Peste o treime din respondenti (34%) beau foarte rar sau deloc, acest comportament precaut fiind intalnit mai mult de femei (40,7% dintre participante). Mai mult, 44,6% dintre tinerii sub 25 de ani beau mai rar de o data pe saptamana.

Bauturile alcoolice preferate ale romanilor

Aproximativ o treime dintre romani prefera berea, in general cea produsa in unitati industriale (28%), dar exista un interes in crestere si pentru cea artizanala (2,7%), barbatii fiind principalii consumatori (37,8% dintre respondenti).

Pe locul doi se situeaza vinul linistit, ales de unul din cinci romani, urmat indeaproape de cidru (15,4%), care este preferat mai mult de catre femei (21,2% dintre doamnele intervievate), probabil datorita continutului mai mare de zahar si prin diversitatea aromelor.

Spirtoasele, atat cele autohtone cat si cele de import trezesc interesul a doar 3-7% din populatia urbana. Acest rezultat este destul de surprinzator pentru o tara in care palinca face parte din ospitalitatea caracteristica si in care multi locuitori din mediul urban consuma cocktailuri.

Romanii ocupa in ultimii ani locuri de top atat la productia, cat si la consumul de alcool. Cele 510 milioane de litri de vin produse in 2018 claseaza Romania pe pozitia 6 in Europa si 13 in lume, iar cele 1,8 miliarde de litri de bere pun tara noastra pe locul 9 in UE. La consum, Romania ocupa locul 5 in topul tarilor cu un model de consum excesiv (cel putin 60 de grame de alcool pur la barbati/40 grame la femei, cel putin odata la 30 de zile), dupa locuitorii tarilor nordice. Din pacate, peste 25% din alcoolul consumat in tara noastra este nefiscalizat, produs in gospodarii, in afara unui regim de control.

Studiul s-a desfasurat la finalul anului 2019, pe un esantion de 1.002 persoane, 523 femei si 479 de barbati, intervievati online (CAWI).

Sursa foto: Matthieu Joannon | Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri