Pretul gazelor romanesti pe Bursa Romana de Marfuri (BRM) a ajuns, in decembrie, la 103,71 lei pe MWh, cu 32% mai mare decat cel al resurselor tranzactionate pe bursa de la Viena, potrivit datelor BRM, scrie Agerpres.

Indicele CIGH Front Month Index la bursa Baumgarten de la Viena, de referinta pentru piata din centrul si estul Europei, a fost, in decembrie, echivalentul a 78,45 lei pe MWh.

Diferenta dintre indicele bursei de la Bucuresti si cel de la Viena a fost si mai mare in noiembrie, cand gazele s-au tranzactionat cu 107,15 lei pe MWh in Romania si cu 77,04 lei pe MWh in Austria.

Pretul gazelor autohtone era, de regula, mai mic decat cel de pe pietele internationale, insa raportul s-a inversat la inceputul anului trecut, odata cu intrarea in vigoare a OUG 114/2018.

Ordonanta a plafonat pretul gazelor pentru consumatorii casnici la 68 de lei pe MWh, ceea ce a dus la cresterea pretului gazelor de pe piata libera, destinate agentilor economici.

Noul Guvern liberal a decis eliminarea plafonului de 68 de lei pe MWh incepand cu 1 iulie 2020.

Sursa foto: Alex Gagareen | Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri