Romania va avea probleme cu investitorii straini daca va fi aprobat proiectul ca Parlamentul sa intervina direct in modul de administrare a datoriei publice, a declarat ministrul Finantelor, Florin Citu, potrivit Agerpres.

"Proiectul ca Parlamentul sa intervina direct in modul de administrare a datoriei publice va arunca in aer investitorii. Daca investitorii straini aud de asa ceva, iarasi o sa avem probleme. Asa cum au facut cu Ordonanta 114, aceiasi oameni care au venit cu Ordonanta 114 vin cu aceasta ideea tampita, dar nu au alte idei, decat sa controleze, sa stranga, sa tina totul sub control, si cine? Niste oameni care nu se pricep, sunt oameni care nu au experienta si nici expertiza in acest domeniu (...) Este clar ca socialii vor sa controleze tot. Anul trecut voiau sa controleze Banca Nationala, sa ia deciziile Bancii Nationale, acum si decizia de administrare a datoriei publice", a spus Citu la Digi 24, intrebat despre propunerea ca imprumuturile statului peste un anumit nivel sa fie facute doar cu aprobarea Parlamentului.

El a explicat ca statul trebuie sa se imprumute pentru a acoperi deficitul, care a fost de 29 miliarde lei in primele 10 luni din 2019, dar a semnalat ca imprumuturile se fac la dobanzi mai mici.

"Deficitul bugetar la 10 luni a crescut, era 1 miliard de lei in 2016, in 2017 de 7 miliarde, in 2018 de 21 miliarde si in 2019 de 29 miliarde lei. De acolo vin problemele, de la 3 ani de guvernare PSD care au creat aceasta problema in buget. Acest deficit este cel pe care trebuie sa il imprumutam azi, dar in noi au incredere pietele si noi azi ne imprumutam mai ieftin, pentru ca stiu ca vom corecta lucrurile. Noi azi corectam ce au facut acesti oameni in ultimii 3 ani", a afirmat ministrul.

Acesta a precizat ca dobanzile sunt in scadere atat pe pietele internationale, cat si pe cele locale, dobanzile reducandu-se constant, zilnic, de la mijlocul lunii noiembrie.

"Acesta este testul investitorilor pentru acest Guvern si mie mi se pare ca este cel mai bun test al modului in care administreaza acest Guvern Romania. Imprumuturile le facem transparent. (...) Imprumuturile au doua destinatii: de acoperit deficitul si finantarile pe care le avem din anii precedenti. Daca ne axam doar pe cifre si pe necesar de finantare putem sa cream acele titluri isterice. Daca ne uitam la partea de cost de finantare, ne imprumutam mai ieftin decat s-a imprumutat Guvernul precedent. Guvernul precedent a crescut dobanda de la 0,87% la 5,38%. Noi intr-o luna si jumatate am reusit sa scadem dobanda la toate scadentele. Si scad in fiecare zi si acesta este testul investitorilor si arata clar ca facem un lucru bun", a punctat seful de la Finante.

Potrivit datelor prezentate de Florin Citu, "dupa opt ani de guvernare sociala", se platesc 9 miliarde lei lunar pe salarii, aproape 11 miliarde lei pe pensii, circa 4 miliarde lei pentru medicamente, 1 miliard de lei in avans pentru subventia in agricultura etc.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri