Veniturile inregistrate de companiile care activeaza in sectorul jocurilor de noroc si al pariurilor vor continua sa creasca in 2020 pana la nivelul de 12 miliarde de lei, dupa ce in 2019 au avansat cu 15% fata de pragul de 9 miliarde de lei inregistrat in 2018, releva un studiu realizat de Termene.ro, platforma care ofera informatii actualizate in timp real despre datele financiare si juridice ale firmelor din Romania.

Cresterea este cu atat mai spectaculoasa cu cat viteza acesteia are in continuare un ritm accelerat. Astfel, in comparatie cu anul anterior, in 2018 veniturile inregistrate au crescut cu peste 11,4%, cu un punct procentual superior cresterii din anul 2017 si cu 0,3 puncte procentuale mai mult decat cea inregistrata in anul 2015. Cea mai mare crestere procentuala ramane in anul 2016, cand veniturile au crescut cu peste 17% comparativ cu anul anterior. In valori absolute, anul 2018 a adus venituri cu aproximativ 1 milion de lei mai mari comparativ cu anul 2017, potrivit Termene.ro.

“Pe masura ce valoarea unui domeniu creste, procentul cu care aceasta o face incepe sa scada pana la punctul la care stagneaza sau chiar devine negativ. Faptul ca viteza de crestere a industriei de profil se mentine ridicata este un indiciu ca in Romania domeniul jocurilor de noroc si al pariurilor nu a ajuns inca la potentialul sau maxim,”, a declarat Adrian Dragomir, fondator al platformei Termene.ro.

Mai spectaculoasa decat cresterea veniturilor generate de aceste companii este avansul profiturilor pe care acestea le obtin. Daca in anul 2013, profiturile totale generate la nivel national erau de aproximativ 166 milioane lei, in anul 2018 au crescut de peste 5 ori, depasind valoarea de 838 milioane lei. Un efect direct al cresterii principalilor indicatori financiari ai unei companii (cifra de afaceri si profitul) este avansul profitabilitatii. Astfel, daca in anul 2013, o companie din acest domeniu castiga 3 lei la fiecare 100 de lei incasati, in anul 2016 suma s-a dublat ajungand la 6 lei (crestere de 3 lei) iar in anul 2018 a crescut la 9 lei (o alta crestere de 3 lei).

Peste jumatate din profituri sunt directionate spre alte jurisdictii fiscale

Desi profiturile cresc spectaculos, peste jumatate din cuantumul acestora (aproximativ 500 milioane lei) au fost generate de companii controlate de fonduri de investitii cu sedii in afara Romaniei. Astfel, desi domeniul genereaza un profit ridicat, mai mult de jumatate din acesta este directionat in afara granitelor Romaniei.

Spre deosebire de parametrii financiari anteriori care s-au imbunatatit semnificativ, nu acelasi lucru se poate spune despre viteza de plata a datoriilor. Acest indicator calculeaza numarul mediu de zile in care o companie din aceasta industrie isi plateste datoriile (indiferent de natura acestora). Daca in anul 2017 acest indicator a scazut, ajungand la un timp mediu de 78 de zile, in anul 2018 acesta a revenit la trendul ultimilor ani – cel de crestere ajungand la un timp record de aproximativ 97 de zile.

“Cand o companie devine mai profitabila este un semn de maturizare antreprenoriala dar acest lucru nu este vizibil in cazul comportamentului de plata care (la nivel de activitate), are un trend constant de deteriorare. Fie ca este vorba de institutii financiare, furnizori sau clienti (castigatori), acestia trebuie sa astepte tot mai mult timp pana isi incaseaza creantele ceea ce genereaza un efect domino la nivel macro-economic”, arata analiza Termene.ro.

Risc de insolventa in continuare ridicat

Ponderea firmelor din domeniu care prezinta un risc ridicat de intrare in insolventa este intr-o scadere constanta, dar se mentine in continuare la un nivel ridicat. Daca in anul 2013, 40 firme din 100 aveau acest risc, trendul de scadere continua a facut ca in anul 2018 sa fie in medie 35 de firme din 100 care sa aiba acest risc.

Faptul ca in contextul cresterii constante a vitezei de plata a datoriilor, ponderea firmelor cu risc de intrare in insolventa este in continua scadere, readuce din nou conceptul de comportament de plata. Astfel, fara a generaliza, exista premisele sa credem ca cel putin o parte din firmele din domeniu au posibilitatea financiara de a-si grabi plata datoriilor dar din diverse motive nu fac acest lucru. In acest sens, RedBill este instrumentul care poate sprijini firmele in evaluarea acestui risc si de a actiona in consecinta. Prin intermediul RedBill, Biroul facturilor neincasate, poti raporta clientii care nu si-au platit facturile la timp si care te ajuta sa recuperezi banii pentru facturile neincasate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri