Taxa pe kilometrul de retea de distributie gaze naturale ar putea intra in vigoare la 1 iulie, acesta fiind cea de-a doua amanare a termenului, a declarat secretarul de stat pentru autoritati locale din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), Mircea Nicu Teoader.
"Cel mai probabil de la 1 iulie va intra in vigoare si aceasta taxa ceruta de noi. Asta numai daca Ministerul Economiei nu va fi de acord sa dea autoritatilor locale incasarile din redeventele platite de cei din industria de gaze. in acest caz, vom renunta sa mai cerem introducerea taxei pe kilometrul de retea", a spus secretarul de stat din MAI. Potrivit acestuia, saptamana viitoare, MAI va reincepe discutiile cu toti cei implicati pentru a stabili conditiile pentru aplicarea acestei taxe.

Teoader a explicat ca MAI are doua propuneri pe care le va prezenta Ministerului Economiei si Comertului (MEC). Prima se refera la transferul redeventelor incasate de MEC catre MAI, iar cea de-a doua la introducerea unei taxe pe kilometrul de retea, combinata cu o taxa pe consumatorul final. "La propunerea Distrigaz Sud, analizam si posibilitatea ca distribuitorii sa plateasca pentru fiecare nou consumator o taxa catre autoritatea locala. in acest fel, cei de la Distrigaz cred ca autoritatile locale vor elibera mai repede avizele si autorizatiile necesare pentru cei care vor sa se racordeze la reteaua de gaze", a mai aratat oficialul MAI, potrivit NewsIn.

Secretarul de stat din MAI anunta in ultima parte a anului trecut ca taxa pe kilometrul de retea de distributie va intra in vigoare la 1 ianuarie 2007. in conditiile in care aceasta taxa va duce la cresterea pretului gazelor naturale pentru populatie, Teoader anunta ulterior ca va introduce acest nou impozit de la 1 martie, pentru ca gazele sa nu se scumpeasca suplimentar in plina iarna. Miercuri, oficialul MAI a inaintat un nou termen, 1 iulie, spunand ca autoritatile au nevoie de mai mult timp pentru discutii preliminare introducerii acestei taxe.

La inceputul lunii noiembrie, Teoader declara ca autoritatile locale ar putea percepe, de la 1 ianuarie 2007, distribuitorilor de gaze o taxa de 2 euro/metru pentru utilizarea domeniului public, ceea ce va aduce incasari suplimentare de circa 64 milioane euro anual, bani ce se vor regasi si in facturile populatiei. Oficialul adauga ca aceasta taxa va fi unica la nivel national si se va percepe anual. Potrivit secretarului de stat, banii stransi din perceperea taxei vor fi utilizati exclusiv pentru acoperirea diferitelor nevoi ale sistemului de termoficare sau pentru acordarea de ajutoare suplimentare de incalzire populatiei aflate in dificultate.

Reteaua de distributie a Distrigaz Sud masoara circa 14.200 de km, in timp ce la Distrigaz Nord ajunge la 17.600 de km. Un calcul simplu arata ca de la cei doi distribuitori, autoritatile locale ar putea incasa aproximativ 63,720 milioane de euro, in conditiile unei taxe de 2 euro/metru.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri