Romania a facut progrese in reducerea riscului de saracie la persoanele care au un loc de munca, dar cu toate acestea a ramas si in anul 2018 statul UE cu cel mai inalt risc de saracie pentru persoanele ocupate (15,3%), in conditiile in care media in Uniunea Europeana este de 9,5%, arata datele publicate vineri de Eurostat.

Romania este urmata de state precum Luxemburg (unde in 2018 riscul de saracie pentru persoanele ocupate era de 13,5%), Spania (12,9%), Italia (12,2%) si Marea Britanie (11,3%).

La polul opus, cel mai mic risc de saracie in randul persoanelor ocupate se regasea in Finlanda (3,1%), Cehia (3,4%), Irlanda (4,9%), Belgia si Croatia (ambele cu 5,2%).

Datele Eurostat mai arata ca in ultimul deceniu ponderea persoanelor care au un loc de munca dar sunt expuse riscului de saracie a crescut in majoritatea statelor membre UE, insa statele care au inregistrat cele mai mari scaderi sunt Grecia (minus 3,3 puncte procentuale), Letonia si Romania (ambele cu o scadere de 2,4 puncte procentuale).

In cazul Romaniei, riscului de saracie la persoanele care au un loc de munca a scazut de la 17,7% in 2008 pana la 15,3% in 2018, scrie Agerpres. La nivelul UE se constanta o tendinta opusa, in conditiile in care riscul de saracie la persoanele care au un loc de munca a crescut de la 8,6% in 2008 pana la 9,5% in 2018.

Repartitia pe sexe arata ca barbatii ocupati au un risc mai mare de saracie decat femeile ocupate, 9,9% respectiv 9,1% in UE, in timp ce in Romania riscul a fost in 2018 mult mai mare, 17,9% in cazul barbatilor respectiv 11,4% in cazul femeilor, potrivit Eurostat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri