Programul Start-Up Nation din acest an va avea un buget in jur de un miliard de lei, cu care vor putea primi finantare circa 5.000 de firme, a declarat Liviu Rogojinaru, secretar de stat in Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, scrie Agerpres.

"La Start-Up Nation, avem in jur de un miliard (de lei, n.r.), deci vreo 5.000 de firme care vor putea fi finantate. Suntem in curs de a crea noua grila, in curs de aprobare. O sa vedeti ca apar elemente noi in modul de departajare a celor care vor sa acceada aceste fonduri. Vor fi punctati in plus cei care vin din Diaspora, tocmai ca sa pot sa-l aduc pe cei de afara, sa aiba o dorinta in plus sa vina", a spus Rogojinaru.

In ceea ce priveste schimbarile preconizate in program pentru acest an, reprezentantul Ministerului Economiei a amintit de procedura de cofinantare a proiectelor, precum si de faptul ca solicitantii sa fie obligati sa faca dovada ca au urmat un curs de specialitate, cu exceptia celor care sunt deja economisti sau ingineri.

"O alta noutate care apare este legata de cofinantare. Eu nu cred in cineva care vine la stat si spune: "Da-mi si mie 40.000 de euro. Eu n-am niciun ban sa pun, dar hai ca vedem cu facem". Nu se poate asa. Ne-am gandit la un procent pentru cofinantare, de 5%, 10%, 15%, 20%. Acestea sunt stadiile la care suntem. 5% din suma care va fi ceruta la stat, pana la 15% si vedem daca cerem si 20%. O alta modificare este ca vrem sa fie obligati ca, pana in momentul in care acceseaza fondurile, sa faca dovada ca au urmat un curs de specialitate, asta daca nu sunt deja ingineri, economisti. Deci, pentru cei care nu au studii superioare sau nu au avut un curs de specialitate, sa dovedeasca faptul ca au urmat un curs foarte scurt si foarte condensat de management. De ce? Pe unul pe care il pun sa faca un business imi poate baga in faliment zece, daca nu stie... Nu vi se pare normala chestia asta? Mie mie se pare foarte normala", a subliniat Liviu Rogojinaru.

Acesta a adaugat ca toate modificarile luate in calcul sunt in avizare inter-ministeriala si ca denumirea programului Start-Up Nation va fi "putin schimbata".

"Toate aceste modificari sunt in avizare inter-ministeriala si se vor aplica pentru Start-Up Nation 2020 sau cum se va numi. Probabil ca va avea o denumire putin schimbata. Vrem sa fie un program aproximativ nou care sa inceapa cu toate fortele. Avem acum un miliard, de un miliard facem. La rectificare sper sa mai capatam bani. Asa mi-a promis domnul ministrul de Finante (Florin Citu, n.r.)", a afirmat secretarul de stat din MEEMA.

In viziunea lui Rogojinaru, toate programele derulate de ministerul pe care il reprezinta vor continua "cu banii pe care ii mai avem, pe care ii mai gasim", deoarece "am gasit foarte putini bani, aproape deloc".

"Toate programele incepute se continua cu banii pe care ii mai avem, pe care ii mai gasim. Am gasit foarte putini bani, aproape deloc, ca sa intelegeti din ce cauza spun acest lucru... Nu vreau sa acuz pe nimeni, dar asta este adevarul. Deci, vom continua toate programele: si programul pentru femei antreprenor, si programul de dezvoltare a comertului, si de internationalizare. Am mai putini bani pentru ele, dar cat pot sa fac, voi ajuta 10, 100, 500 de firme pentru ca sunt cativa in plus care vor aduce mai multi bani la buget si vor face mai multa treaba. In schimb, vrem sa pregatim mult mai bine perioada 2021 - 2027. Avem mult mai multi bani si trebuie sa ne pregatim sa fim capabili, nu sa stam ca pana acum trei ani de zile si dupa sa incepem ceva", a mentionat oficialul.

Aplicatia pentru inscrierea in programul Start-Up Nation a fost deschisa pe data de 27 decembrie 2018.

Conform datelor oficiale, la prima editie programului au fost depuse peste 19.200 de planuri de afaceri, iar in editia a doua 33.514.

Sursa foto: Franck V. | Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri