Consiliul Concurentei a sanctionat compania Netcity Telecom SRL (fosta Netcity Telecom SA) cu amenda in valoare totala de 2.183.552 lei (aproximativ 460.000 euro) pentru abuz de pozitie dominanta, scrie Agerpres.

Netcity Telecom SRL este concesionarul retelei Netcity, avand ca responsabilitati proiectarea, realizarea, deservirea tehnica si comerciala a infrastructurii subterane Netcity a Municipiului Bucuresti, cu scopul principal de gazduire a retelelor de comunicatii electronice instalate anterior, preponderent, pe stalpii din capitala.

Netcity Telecom SRL detine o pozitie de monopol, avand, prin contract de concesiune, dreptul exclusiv si nerestrictionat de a implementa si administra reteaua Netcity, pentru o perioada de 49 de ani.

"Netcity" reprezinta suport pentru retele de comunicatii si trebuie sa fie pusa la dispozitia tuturor operatorilor de telecom care doresc sa ofere servicii in Bucuresti, in mod egal, transparent si nediscriminatoriu.

Autoritatea de concurenta a constatat ca, in perioada 2010-2019, concesionarul retelei Netcity a abuzat de pozitia sa dominanta prin impunerea unor conditii inechitabile referitoare la: modalitati de tarifare dependente de gradul de ocupare a unei bucle functionale (operatorii plateau invers proportional cu lungimea de tubeta contractata); obligarea clientilor de a contracta lungimi minime de infrastructura-suport; impunerea de bransamente FTTB (tubulatura pre-echipata de catre Netcity Telecom cu fibra optica), in conditiile in care acestea sunt optionale pentru clienti; limitarea optiunii operatorilor de a instala, in conditii clare si transparente, in subteran linie de transmisie pentru comunicatii (nu puteau instala alte cabluri in afara de fibra optica) si durate contractuale mai mari decat doreau clientii finali (5 ani chiar daca ei doreau 1-2 ani) si plata chiriei aferente contractului de 5 ani.

Netcity Telecom SRL a recunoscut savarsirea faptei anticoncurentiale si a beneficiat de o reducere a amenzii cu 15%.

In cadrul aceleiasi investigatii, Consiliul Concurentei a constatat ca, in perioada 26.11.2013 - 26.10.2016, administratia Municipiului Bucuresti, prin Primarul General si Consiliul General al Municipiului Bucuresti, nu a facut demersurile necesare in procesul de reglementare a conditiilor de acces la infrastructura Netcity. In acest fel (neactionand), Primaria Bucuresti a incalcat reglementarile in domeniul concurentei (art. 8 din Legea Concurentei), favorizand continuarea abuzului de pozitie dominanta a Netcity Telecom pana in anul 2016, cand au intrat in vigoare prevederile referitoare la regimul infrastructurii fizice a retelelor de comunicatii electronice, precum si cele privind stabilirea unor masuri pentru reducerea costului instalarii retelelor de comunicatii electronice (Legea nr. 159/2016).

"Avand in vedere ca la ora actuala, in mai multe orase din tara exista proiecte similare pentru dezvoltarea unor retele de tip "Netcity", concluziile din acest caz reprezinta o atentionare pentru toti actorii implicati, companii si primarii", a mai adaugat Presedintele Consiliului Concurentei.

Consiliul Concurentei reaminteste ca investigatia privind un posibil abuz de pozitie dominanta al Netcity fost declansata in anul 2016, la plangerea Ines Group SRL, si a fost conexata cu investigatia declansata in luna aprilie a anului 2019, la plangerea Interlan Internet Exchange SRL.

In prezent, Netcity Telecom face parte dintr-un grup de cinci companii active in domeniul infrastructurii de energie si telecomunicatii.

La sfarsitul primului semestru al anului 2019, infrastructura Netcity includea 1.520 de kilometri de retea subterana de fibra optica, la care sunt racordate 20.300 de cladiri. Din total, 560 de kilometri de retea au fost construiti de Netcity Telecom de la inceputul anului 2018 si pana la finalul lui iunie 2019, infrastructura la care au fost racordate 7.500 de cladiri. In prezent, lucrarile continua, cu precadere, pe strazile secundare.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri