Peste doua treimi din statele membre ale Uniunii Europene (21 din 27 de state membre) aveau la 1 ianuarie 2020 un salariu minim pe economie, care in general avea o valoare mai mica de 600 de euro pe luna in est si de peste 1.500 de euro pe luna in nord-vestul UE, arata datele publicate de Eurostat.

Singurele state membre care nu au inca un salariu minim pe economie sunt: Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda si Suedia, scrie Agerpres.

La inceputul acestui an, Bulgaria avea cel mai scazut salariu minim brut pe economie din UE (312 euro), urmata de alte noua state membre din est cu salarii minime cuprinse intre 400 si 600 de euro pe luna: Letonia (430 euro), Romania (466 euro), Ungaria (487 euro), Croatia (546 euro), Cehia (575 euro), Slovacia (580 euro), Estonia (584 euro), Lituania (607 euro) si Polonia (611 euro).

Tarile membre cu cea mai ridicata valoare a salariului minim pe economie sunt: Olanda (1.636 euro), Irlanda (1.656 euro) si Luxemburg (2.142 euro). Cel mai mare salariu minim pe economie din UE este de aproape sapte ori mai mare decat cel mai scazut.

Comparativ, salariu minim federal in SUA era de 1.119 euro pe luna in luna ianuarie 2020.

Dupa eliminarea efectului diferentelor de preturi, salariul minim in Uniunea Europeana variaza intre 579 PPS (paritatea standard la puterea de cumparare, n.r.) pe luna in Letonia si 618 PPS in Bulgaria pana a 1.705 PPS in Luxemburg, ceea ce inseamna ca salariul minim cel mai mare din UE este de peste trei ori mai mare decat cel mai mic.

In Romania, salariul minim exprimat in paritatea standard a puterii de cumparare este mai mic de 1.000 PPS dar cu toate acestea este mai mare decat cel din Cehia, Ungaria, Portugalia si Grecia.

Comparativ cu luna ianuarie 2010, salariul minim (in euro) era mai mare in luna ianuarie 2020 in toate statele membre care au un salariu minim pe economie, exceptand Grecia, unde este cu 12% mai mic. Datele Eurostat mai arata ca Romania a avut in ultimul deceniu cea mai mare rata medie anuala de crestere a salariului minim (12,5%), fiind urmata de Lituania cu o crestere de 10,1%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri