Salariile personalul din sitemul sanitar vor fi majorate cu peste 22% in trei etape in cursul anului 2007, iar medicii vor primi si o prima de stabilitate a carei valoare va fi stabilita ulterior, a declarat primul-ministrul Calin Popescu Tariceanu. Salariile cadrelor medicale vor fi majorate cu 5% de la 1 ianuarie, cu 2% de la 1 aprilie si 14% din octombrie, majorarile ajungand pana la sfarsitul acestui an cu 22% compartiv cu luna decembrie 2006.

In plus, medicii rezidenti din anul I si II vor beneficia de o crestere de 15% de la 1 ianuarie, in timp ce medicii rezidenti din anii III si IV de 12%: in aceste conditii, salariile medicilor rezidenti din primii doi ani vor creste cu peste 40% pana la sfarsitul anului 2007 comparativ cu 2006, iar cei din anii terminali vor avea salarii cu 37% mai mari fata de anul trecut. Astfel, pentru medicii rezidenti din anul I salariile vor creste de la 591 lei, cat erau in 2006, la 830 lei la sfarsitului anului 2007.

De asemenea, s-a decis ca personalul din sistemul sanitar sa beneficieze de o prima de stabilitate al carui cuantum urmeaza a fi stabilit ulteriro printr-o hotararre de Guvern. Pentru stabilirea cuantumului primei de stabilitate Ministerul Sanatatii va avea discutii cu partenerii sociali.

Personalul din sectorul bugetar primeste salarii cu 5% mai mari

Si personalul din sectorul bugetar va primi salarii mai mari cu 5% de la 1 ianuarie, urmand ca in luna aprilie si octombrie sa fie din nou majorate cu 2%, respectiv 11%, a mai precizat Premierul. "Personalul contractual bugetar va beneficia de o crestere in trei etape, respectiv 5% in ianuarie, 2% la 1 aprilie si inca 11% la 1 octombrie", a declarat premierul Tariceanu. Decizia privind majorarea salariala a personalului contractual din cadrul sectorului bugetar a fost luata in cadrul sedintei de Guvern in care s-a aprobat o ordonanta.

Cresterile salariale vor fi valabile si pentru preoti, personalul din conducerea cultelor religioase si a unitatilor de cult recunoscute in Romania, precum si pentru cei care ocupa functii de demnitate publica alese si numite si cele care ocupa functii asimilate cu functii de demnitate.

Pentru cei care ocupa functii de demnitate indemnizatia reprezinta unica forma de remunerare si baza de calcul pentru stabilirea drepturilor si obligatiilor. Persoanele care ocupa functii de demnitate publica, alese si numite, nu beneficiaza de premii, de sporul de vechime in munca si nici de alte sporuri prevazute de lege.

Actul normativ reglementeaza salarizarea administratorului public, functie introdusa prin Legea nr. 286/2006. Salariul de baza al acestuia se stabileste de catre primar, presedintele consiliului judetean sau primarul general al municipiului Bucuresti. De asemenea, stabilirea salariului de baza se face in functie de tipul unitatii administrativ-teritoriale, de atributiile administratorului public si intre limite, respectiv limita minima corespunde nivelului salariului de baza al secretarului unitatii administrativ-teritoriale, iar limita maxima este indemnizatia primarului, presedintelui consiliului judetean sau a primarului municipiului Bucuresti, dupa caz.

In plus, autoritatile si institutiile publice care au dreptul legal de a constitui un fond de stimulare pot acorda stimulente personalului contractual, modul de constituirea fondului urmand sa fie stabilit cu avizul sindicatelor, prin hotarare a Guvernului. Pana la intrarea in vigoare a noilor reglementari, se vor aplica prevederile existente privind constituirea si conditiile de utilizare a fondurilor pentru stimularea personalului.

Majorarile salariale nu vor fi acordate insa si personalului contractual din Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si personalului din institutiile publice din sistemul sanitar-veterinar finantate din venituri proprii si subventii de la buget.

Salariile in invatamantul universitar vor fi majorate in trei etape

Salariile in invatamantul universitar vor fi majorate cu 23,18%, in 2007, cresterea urmand a fi facuta in trei etape, cu 5% de la 1 ianuarie, 2% de la 1 aprilie si 15% de la 1 octombrie, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu.

"Salariile personalului din invatamant vor creste in 2007 in trei etape, respectiv 5% de la 1 ianuarie, 2% de la 1 aprilie si 15% de la 1 octombrie, ceea ce reprezinta o crestere totala de 23,18%", a explicat premierul. In acest sens, Guvernul a aprobat in sedinta miercuri o ordonanta privind cresterile salariale care vor fi acordate in 2007 personalului didactic din invatamant.

Primul ministru a precizat ca aceste majorari nu vor fi identice avandu-se in vedere eliminarea inechitatilor dintre profesorii universitari si celelate cadre didactice. Astfel, de la 1 ianuarie profesorii universitari vor beneficia de o crestere 2%, iar sumele rezultate in urma diminuarii vor fi folosite tot in sistemul universitar, mai exact pentru cresterile salariale ale cadrelor didactice care ocupa alte functii didactice de predare.

"Aceasta masura are ca scop reducerea discrepantelor de salarizare dintre profesorii universitari si celelalte categorii didactice din invatamantul superior", a spus primul ministru Calin Popescu-Tariceanu. Salariul brut al unui profesor universitar cu o vechime intre 10 si 15 ani va ajunge pana in octombrie 2007 la 3.127 lei, cu 263 lei mai mult fata decembrie 2006, in timp ce un asistent universitar cu aceeasi vechime va avea un salariu de 1.416, mai exact cu 283 mai mult.

In invatamantul preuniversitar salariul brut, cu sporuri, al unui profesor cu studii superioare, grad didactic I si vechime cuprinsa intre 25-30 de ani, va creste, fata de decembrie 2006 de la 1.662 lei la 2.047 lei. Un profesor definitiv, cu vechime de 6-10 ani, va castiga, in octombrie 2007, un salariu brut de 1.101, cu 207 lei mai mare decat in decembrie 2006. Salariul brut, al unui profesor debutant, cu studii superioare, va creste, fata de acelasi interval, de la 725 lei la 893 lei.

Suma totala destinata cresterilor salariale din educatie este de 600 milioane lei, iar numarul beneficiarilor este de 332.000 cadre didactice si personal didactic auxiliar din invatamantul preuniversitar si superior.

Salariile controlorilor financiari de la Curtea de Conturi cresc tot in trei etape

Si angajatilor Curtii de Conturi, de la Camerele de Conturi judetene si cei de la Autoritatea de Audit vor beneficia de majorari salariale in 2007 in trei etape, prima fiind de 5% de la 1 ianuarie, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu.

Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, coeficientii de multiplicare pe baza carora se calculeaza indemnizatia de incadrare bruta lunara a controlorilor financiari din cadrul Curtii de Conturi a Romaniei vor fi majorati. "Majorarea se acorda in trei etape: 5% incepand cu 1 ianuarie 2007, 2% incepand cu 1 aprilie 2007, 11% incepand cu 1 octombrie 2007", a declarat Oana Marinescu.Beneficiarii acestor cresteri salariale vor fi controlorii financiari incadrati in structura centrala a Curtii de Conturi, la Camerele de Conturi judetene si a municipiului Bucuresti si in cadrul Autoritatii de audit.De asemenea, in acest an promovarea controlorilor financiari se va face in limita numarului de posturi aprobat, cu respectarea metodologiei privind stabilirea procedurii de incadrare si promovare in clase si grade profesionale a controlorilor financiari, aprobate de plenul Curtii de Conturi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri