Uniunea Europeana acorda un sprijin financiar de sapte euro, pentru fiecare animal, fermierilor care practica transhumanta, cu conditia ca minim 90 % din animale sa fie pasunate cel putin 90 de zile consecutive, intr-o zona prestabilita de fiecare stat membru.

Regulamentul CE 1782/ 2003 prevede ca "se va acorda o prima suplimentara fermierilor in zonele unde cresterea oilor sau a caprelor constrituie o activitate traditionala sau contribuie semnificativ la dezvoltarea economiei rurale".

De asemenea, regulamentul CE recomanda fiecarui stat membru sa identifice si sa delimiteze clar aceste zone, unde transhumanta trebuie sprijinita financiar. Prin urmare, daca un stat membru considera ca transhumanta este necesara, fie pentru ca reprezinta o practica traditionala, fie pentru ca poate contribui la dezvoltarea economica in zona, trebuie sa delimiteze clar zonele respective. Mai mult, fermierii care indeplinesc conditiile stabilite de CE pot beneficia de un sprijin financiar de sapte euro pentru fiecare animal.

Importanta existentei acestui regulament european este data de faptul ca reprezentantii Autoritatii Nasionale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor ( ANSVSA) au declarat, marti, ca "transhumanta este ilegala", iar motivul invocat a fost o cerinta a Uniunii Europene.

"In prezent, transhumanta este ilegala. Amenzile pentru transportul ilegal al aminalelor sunt intre 1.000 si 3.000 de lei noi", a declarat presedintele ANSVSA, Marian Avram. Acesta a precizat ca nu va mai fi permis transportul animalelor, chiar daca transhumanta este specific romaneasca si dureaza de pe vremea lui stefan cel Mare. "Trebuie mentionat faptul, ca in termeni veterinari "transport" nu inseamna obligatoriu cu un mijloc de transport, ci se poate realiza si pe jos", au precizat pentru NewsIn, surse din domeniul sanitar-veterinar.

CE nu cere unui stat membru sa interzica transhumanta, ci sa delimiteze clar anumite zone in care este necesar ca acest proces sa existe. Mai mult, CE recomanda fiecarui stat membru sa incurejeze transhumanta prin prime suplimentare acordate fermierilor.

Incepand cu 1 ianuarie 2007, Romania ca stat membru al Uniunii Europene ar fi trebuie sa notifice la Bruxelles care sunt zonele stabilite pentru practicarea transhumantei si sa precizeze in Planul National Strategic pentru Dezvoltare Rurala formele de sprijin financiar acordate pentru incurajarea acestei practici traditionale.

Autoritatile romane au rezolvat mult mai repede acesta problema prin declararea transhumantei ca fiind ilegala si prin stabilirea unor amenzi de pana la 3.000 de lei pentru ciobanii care continua sa o practice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri