Ministerul Agriculturii va selecta o organizatie care va realiza, prin crearea unui web site, un "mini-google" pentru informarea publicului in privinta dezvoltarii rurale, potrivit Planului National Strategic pentru Dezvoltare Rurala, informeaza NewsIn. Prin intermediul acestui site se vor organiza seminarii si ateliere de lucru si se va oferi consultanta pe teme de dezvoltare rurala pentru organizatii neguvernamentale sau consilii locale.

Structura organizatorica a retelei va cuprinde un centru national si centre locale. Pentru realizarea acestui obiectiv, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) va aloca 2% din bugetul de asistenta tehnica. Potrivit reprezentantilor ministerului, nu s-a stabilit inca suma alocata.

MAPDR a organizat ieri cea de-a treia reuniune a Comitetului National Strategic pentru Dezvoltare Rurala in cadrul careia a prezentat spre dezbatere varianta finala a Planului National Strategic pentru Dezvoltare Rurala 20072013. Pe baza acestui plan de dezvoltare, Romania stabileste politicile si actiunile de dezvoltare rurala pentru perioada 2007-2013 in domeniile agricol, silvic si dezvoltare rurala, dar si proiectele de investitii. Practic, in functie de acest plan, fermierii pot accesa fonduri europene sau de la bugetul Ministerululi Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale ( MAPDR).

Banii vor fi alocati pe patru axe, anume "Cresterea competivitatii sectoarelor agricol si forestier", "imbunatatirea mediului din spatiul rural", "Calitatea vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale", respectiv axa Leader, dedicata parteneriatelor public-private.

Pentru perioada 2007-2013, finantarea pentru dezvoltare rurala se realizeaza atat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), cat si din bugetul national, valoarea acestor fonduri fiind de aproximativ 9,3 miliarde de euro.