Florin Jianu, presedintele CNIPMMR, sustine ca Proiectul de Lege pentru stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia nationala, aflat in dezbatere la Camera Deputatilor, ar duce la aparitia a 11 salarii minime brute pe economie.

“Aceasta lege a trecut din Senat in Camera Deputatilor, care este camera decizionala, insa mai este timp pentru a fi oprita. Prin aceasta lege se introduc mai multe salarii brute minime pe economie, iar CNIPMMR nu sustine diferentierea salariului minim pe economie in functie de diverse criterii precum sectoarele de activitate”, a declarat Florin Jianu.

Florin Jianu este unul dintre speakerii evenimentului Wall-street Financial Forum, in care vom dezbate situatia actuala a economiei si vom afla care sunt metodele potrivite de finantare pentru afacerea ta. Te poti inscrie Gratuit AICI.

Solutia pe care o propune CNIPMMR este aceea de a fi analizata posibilitatea introducerii unui salariu minim pe ora, nu pe luna, plata fiind facuta in functie de numarul de ore lucrate. De asemenea, Jianu precizeaza ca proiectul de lege aflat in dezbatere in acest moment nu are un studiu de impact.

“Nu exista un test IMM pentru aceasta lege. La capitolul impact asupra mediului de afaceri este trecuta sintagma “nu este cazul”. Daca o modificare ca aceasta nu are impact, ne intrebam ce anume ar mai avea”, precizeaza Jianu.

Reprezentantii CNIPMMR adauga faptul ca prin aceasta lege se intentioneaza “echilibrarea” sistemului de salarizare intre sectorul bugetar si mediul economic privat, prin aplicarea unor coeficienti minimali de ierarhizare salariala la salariul minim brut pe tara garantat in plata, diferentiat pe criteriul nivelului de studii, pentru sectoare de activitate pentru care nu au fost incheiate contracte colective de munca aplicabile la nivelul intregului sector de activitate si pentru care nu exista legi speciale privind salarizarea sau contract colectiv de munca la nivel de unitate in vigoare.

Astfel, prin acest proiect de lege se introduc 11 salarii minime, respectiv cate unul pentru fiecare categorie de studii, conform raportului Comisiei pentru munca si protectie sociala din Camera Deputatilor, care urmeaza sa fie supus aprobarii. Criteriile sunt stabilitate in functie de nivelul de calificare, precizeaza Jianu, iar gradul profesional pleaca de la un coeficient 0 si ajunge la 100, dupa cum urmeaza:

  • Necalificati - 1,0
  • Calificati - 1,20

Personal administrativ si de specialitate incadrat in functii pentru care conditia de pregatire este:

  • Scoala profesionala - 1,20
  • Studii liceale - 1,20
  • Scoala postliceala - 1,25
  • Studii liceale + calificare - 1,25
  • Scoala de maistri - 1,30
  • Studii superioare de scurta durata - 1,50

Personal cu studii superioare incadrat in functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare:

  • Studii superioare de lunga durata - 1,70
  • Studii superioare de lunga durata - cu master - 1,80
  • Studii superioare de lunga durata cu doctorat in domeniul activitatii desfasurate - 2,00
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri