Investitiile franceze in Romania creeaza un avantaj economic si pentru Franta, a declarat joi la Bucuresti premierul Tariceanu, in cadrul conferintei comune cu omologul sau, Dominique de Villepin, oferind exemplul componentelor pentru automobilele Dacia Logan, fabricate Franta.

"Investitiile franceze in Romania ajuta la dinamizarea economiei romanesti, dar acestea au si un avantaj pentru Franta, pentru ca ele stimuleaza intreprinderile localizate acolo. Chiar daca creeaza locuri de munca in Romania, acelasi lucru il fac si in Franta. Ganditi-va numai ca pentru construirea unei Dacii Logan in Romania, o buna parte a componentelor sunt de provenienta franceza", a spus Tariceanu, citat de NewsIn.

Premierul Tariceanu a avut, joi, la Bucuresti, o intrevedere cu omologul sau francez, Dominique de Villepin. Subiectele abordate au vizat investitiile franceze in Romania, repatrierea minorilor romani din Franta, dar si problema migrarii fortei de munca din Romania.

Acordul de repatriere a minorilor romani, acesta are doua obiective, potrivit premierului francez: intarirea luptei impotriva retelelor criminale si proxenetismului, dar si facilitarea repatrierii minorilor - victime sau autori ai unor infractiuni pe teritoriul Frantei.

In ceea ce priveste problema migratiei fortei de munca, Tariceanu a adus din nou argumentul cresterii economice accentuate, care creaza suficiente locuri de munca in Romania. "Am explicat premierului francez ca Romania este intr-o faza de crestere economica foarte accentuata, la un nivel care este cu mult peste media tarilor europene, ceea ce ne creeaza noua probleme interne prin lipsa fortei de munca. Este clar ca varful migratiei fortei de munca a fost atins la sfarsitul anilor '90", a spus Tariceanu. Premierul roman a opinat ca fenomenul se va diminua substantial, avand in vedere ca salariile in Romania sunt in crestere.

La sfarsitul lunii noimebrie 2006, Franta a ocupat locul al treilea in clasamentul partenerilor comerciali ai Romaniei, valoarea schimburilor comerciale depasind 4.177 de milioane de euro, valoarea importurilor depasind valoarea exporturilor cu aproape 600 de milioane de euro. Numarul societatilor comerciale cu participare franceza din Romania reprezenta, la aceeasi data, 3,55% din numarul total al societatilor cu capital strain, situandu-se pe locul opt.

Principalele companii care au realizat investitii in Romania sunt Renault, Orange, Carrefour, Cora, Alcatel, Lafarge (domeniul materialelor de constructii), Saint Gobain (productie de sticla), Societe Generale (domeniul bancar), Eurocopter (aeronautica), Danone si Roquette Freres (industria alimentara).

De Villepin a venit in Romania la invitatia premierului Calin Popescu Tariceanu, intalnirea de ieri fiind prima reuniune romano-franceza la nivel de sefi de guvern dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri