Comisia Europeana accepta ca Romania sa introduca o taxa cu caracter ecologic la inmatricularea masinilor, urmand ca in urmatoarea sedinta de Guvern, Ministerul Finantelor sa prezinte o solutie legata de discriminarea aparuta in actuala legislatie la vanzarea masinilor second hand.

"Modul in care este aplicata taxa, in acest moment, ar putea veni in contradictie cu Tratatul de aderare, pentru ca autoturismele la mana a doua vandute de catre cetateni romani nu sunt taxate ca si cele vandute de alti cetateni din UE", a precizat Vladescu, citat de NewsIn. Conform ministrului finantelor, Comisia Europeana este nemultumita de incalcarea principiului nediscriminarii intre cetatenii UE, atunci cand se aplica o taxa.

Referindu-se la o eventuala reducere a taxei, ministrul a afirmat ca "nu este o problema de valoare, ci de principiu". "Pregatim impreuna cu Ministerul Mediului mai multe variante care merg de la mentinerea taxei cu riscul de a fi declansata o procedura juridica impotriva Romaniei, pana la eliminarea taxei", a afirmat Vladescu, adaugand, insa, ca in acest moment sansele de eliminare a taxei sunt "zero".

Ministrul finantelor a spus ca nu exista, inca, o forma finala a actului normativ de modificare a taxei. Vladescu a declarat ca, in prezent, Comisia Europeana are in vedere introducerea unei taxe ecologice anuale. "Avand in vedere ca in Romania sunt multi cetateni care au masini noneuro, trebuie sa tinem cont ca acestia nu vor putea sa plateasca aceasta taxa", a explicat oficialul.

Comisia Europeana considera ca taxa de prima inmatriculare, intrata in vigoare la 1 ianuarie 2007, contravine jurisprudentei Curtii Europene si Tratatului de aderare a Romaniei la UE. Potrivit ministrului de finante, insa, CE nu a contestat dreptul Romaniei de a institui aceasta taxa, ci modalitatea de calcul. Din cauza sistemului de calcul, nivelul taxei pentru masinile vechi ajunge sa depaseasca valoarea reziduala a autoturismului. Taxa de inmatriculare urmeaza sa fie modificata, in conformitate cu legilatia europeana.

Taxa de prima inmatriculare se calculeaza in functie de trei variabile: vechimea masinii, tipul de catalizator (euro) si capacitatea cilindrica a masinii. Nivelul taxei porneste de la 68 de euro, pentru autovehiculele noi, foarte mici, cu o capacitate cilindrica de 600 cmc, dotate cu euro 4 si ajunge pana la 8.586 euro pentru autoturismele mai vechi de sase ani, fara euro si cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 cmc.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Amnistia fiscala, promisa celor care nu o vor! Afla beneficiarii reali