Crescatorii de vaci, care au produs lapte in perioada 1 aprilie 2005-31 martie 2006 si au solicitat cota individuala de lapte, vor primi decizia de aprobare sau respingere pana la 1 martie 2007 pentru livrari si 15 martie pentru vanzari directe, potrivit unei hotarari aprobate in sedinta de Guvern.

"Initial, termenul pentru acordarea cotei era 1 februarie. Am fost nevoiti sa solicitam prelungirea termenului acordarii cotei de lapte din cauza volumului mare de lucru. Pana acum am primit peste 860.000 de cereri de la fermieri, mult mai mult fata de estimarea initiala", a declarat pentru NewsIn, directorul DACL, Lucian Elisei.

In sedinta de miercuri a Guvernului s-a decis amanarea termenelor pana la care Departamentul de Administrare a Cotei de Lapte (DACL) trebuie sa transmita decizia de aprobare sau respingere a cererii privind acordarea cotelor individuale de lapte pentru producatori.

Astfel, crescatorii de vaci care au produs lapte de vaca in perioada 1 aprilie 2005-31 martie 2006 si au solicitat obtinerea unei cote individuale de lapte, vor primi decizia de aprobare sau respingere pana la 1 martie 2007 pentru livrari si 15 martie pentru vanzari directe. in luna mai DACL va trimite deciziile pentru cei care si-au extins capacitatea exploatatiei sau care au realizat noi exploatatii de vaci de lapte dupa data de 31 martie 2006, ce vor fi finalizate si populate pana la 1 aprilie 2007.

De asemenea, producatorii care vand direct lapte si produse lactate consumatorilor, carora DACL le acorda cota individuala pentru vanzari directe, trebuie sa tina evidenta efectivului vacilor de lapte si a productiilor intr-un document, denumit Caietul fermierului. Modelul acestui caiet este elaborat de DACL. in cazul in care, fie nu exista acest "Caiet al fermierului", fie datele trecute in el nu sunt reale, crescatorii risca amenzi intre 500 si 1.500 de lei.

Conform datelor furnizate de DACL, pentru NewsIn, din cele 861.067 de solicitari primite, peste 615.000 de cereri se refera la cota de lapte pentru vanzare directa, cantitatea de lapte solicitata fiind de peste doua milioane de tone. De asemenea, un numar de 243.791 de producatori au solicitat cota pentru livrarea la fabrica a unei cantitati totale de un milion de tone de lapte. La DACL au mai fost depuse 1.340 de cereri pentru extinderea activitatii si 632 de cereri pentru noi investitii pe piata laptelui.

Cotele individuale de lapte sunt acordate producatorilor proportional cu cantitatea de lapte pe care acestia declara ca o produc si pot dovedi acest lucru. Distribuirea cotelor se realizeaza in perioada 31 octombrie 2006-aprilie 2007. Daca producatorii nu vand 100% din cota solicitata, aceasta li se diminueaza corespunzator cu cantitatea nevanduta.

In varinta in care Romania depaseste cota de lapte alocata, ca orice stat membru al Uniunii Europene, va fi penalizata si va plati o taxa de 278,3 euro pentru fiecare tona de lapte realizata peste cota. in egala masura, in cazul in care cantitatea de lapte produsa este mai mica decat cota, practic Romaniei i se va diminua cota de lapte pentru urmatorii ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri