Ministrul desemnat al Economiei, Virgil Popescu, susţine că nu s-a pus problema, în discuţia de marţi cu şeful OMV, Reiner Seele, de retragerea companiei din proiectul Neptun din Marea Neagră şi că reprezentanţii investitorilor nu au înaintat niciun termen în care ar trebui să fie schimbată legislaţia românească, astfel încât să ia decizia de extracţie a gazelor.

"A fost o discuţie vizavi de priorităţile OMV în România, ce investiţii vor să facă. (Şeful OMV, Reiner Seele - n.r.) a solicitat această întrevedere. Evident că a fost şi o discuţie vizavi de Legea offshore. Punctul de vedere al meu şi al premierului este acelaşi: Legea offshore nu se modifică decât în Parlament, prin consens politic al tuturor grupurilor parlamentare. Până nu se obţine acest consens politic, nu putem modifica, vorbim de modificarea Legii offshore", a spus Popescu, la ieşirea de la audieri.

Întrebat de jurnalişti dacă reprezentanţii OMV i-au adus la cunoştinţă că vor să se retragă din proiectul Neptun Deep, el a răspuns: "Este exclus. Nu s-a vorbit aşa ceva la discuţii".

Jurnaliştii au insistat să afle dacă este adevărat că OMV a dat termen vara acestui an pentru o decizie de investiţii în Marea Neagră.

"Nu există ca un investitor să dea un termen unui Guvern vizavi de aşa ceva. Nu s-a discutat", a spus Popescu.

Când jurnaliştii au întrebat dacă acesta este termenul OMV pentru a lua decizia dacă merge mai departe cu proiectul, oficialul desemnat a arătat: "Termenul OMV este termenul OMV. Guvernul României nu modifică Legea offshore. Am spus acest lucru. Există un Parlament care poate să modifice o lege".

El a explicat de ce nu doreşte modificarea Legii offshore în Guvern.

"Presupunând că ar fi un Guvern, acum, că ar exista acest Guvern, ne-am asumat că nu vom lucra în Guvern la o modificare a Legii offshore. Pentru că am văzut ce s-a întâmplat. PSD avea şi Guvernul, şi Parlamentul, iar o lege făcută în Guvern a fost modificată de grupurile parlamentare PSD, în ping-pong, şi nu vrea ca această lege foarte importantă pentru România şi pentru români să ajungă iar un subiect de discuţie între partide. Ori ajungem la un consens în Parlament, ori legea rămâne aşa cum e", a precizat ministrul desemnat.

OMV Petrom este partener în proiectul Neptun Deep cu americanii de la ExxonMobil, care şi-au anunţat anul trecut intenţia de a se retrage din România.

În februarie, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, declara că, în cazul în care nu se schimbă Legea offshore, "când" scoatem gazele din Marea Neagră se va transforma în "dacă".

"Activitatea noastră este influenţată de piaţă şi de reglementări şi avem nevoie de un cadru legal prietenos investiţiilor, care este cerinţa-cheie pentru investiţiile noastre viitoare. Apreciem eforturile pentru liberalizarea pieţei gazelor, prin OUG 1/2020 şi declaraţiile cu privire la modificarea Legii offshore. Însă, pentru a ridica barierele care stau în calea dezvoltării proiectului Neptun Deep, în următoarea perioadă trebuie făcuţi paşi concreţi în acest sens. Neptun Deep este o descoperire care asigură securitatea energetică a României. Marea Neagră este o şansă pentru România, pe care doar puţine ţări o au. În contextul Green Deal, credem că gazul este parte a soluţiilor pentru Europa în tranziţia spre energia curată", a spus Verchere, într-o conferinţă de presă.

Ea a amintit condiţiile care trebuie îndeplinite pentru a fi luată decizia de dezvoltare a proiectului Neptun Deep.

"Stabilitate, o piaţă a gazelor liberalizată şi existenţa unei infrastructuri-cheie. OUG 1/2020 a fost un lucru foarte important pentru ca investitorii să vadă un progres spre reîntoarcerea la o piaţă liberalizată, aşa că acest lucru este binevenit. Şi avem nevoie de modificări ale Legii offshore. Înţelegem că va trece printr-un proces parlamentar, iar aceasta este următoarea etapă pe care o urmărim să o vedem. Resursele de gaze din Marea Neagră sunt foarte importante şi multe ţări ar invidia România pentru aceste resurse. Este vorba despre timp aici. Mereu am spus că, în ceea ce priveşte (dezvoltarea proiectului din - n. r.) Marea Neagră, se pune întrebarea 'când?', deoarece este o resursă descoperită şi evaluată şi stă la baza securităţii energetice a României", a precizat Verchere.

Şefa OMV Petrom a subliniat că, fără modificarea Legii offshore, extracţia gazelor din Marea Neagră nu mai este o certitudine.

"Dar vedem că se schimbă contextul, presiunea care vine pe partea de mediu este în creştere, vedem discuţiile cu privire la finanţarea unor proiecte de acest gen. În absenţa unei modificări a Legii offshore, pentru prima dată mă tem că vom trece de la 'când' la 'dacă', ceea ce ar fi o pierdere uriaşă pentru România. Recomandăm autorităţilor să facă schimbările de care avem nevoie, astfel încât să putem merge mai departe, să începem acest proiect şi să aducem, în cele din urmă, gazul în România şi veniturile statului care vin odată cu acesta", a arătat ea.

Zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră este estimat la 42 - 84 de miliarde de metri cubi de gaze.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri