Cercetarile preliminare legate de aproape 170 de cazuri arata ca, in primele trei luni din acest an, in Romania s-au derulat tranzactii suspecte de spalare de bani care implica peste 120 milioane de euro. Spalatorii sunt deopotriva romani si straini, cu precadere retele arabe si chineze. Infractiunile generatoare de bani murdari continua sa fie evaziunea fiscala, rambursarile ilegale de TVA, coruptia, inselaciunea, bancruta frauduloasa, falsul de moneda, traficul de persoane si stupefiante, prostitutia. Primul indiciu in aceasta privinta il constituie de cele mai multe ori miscarile din conturi bancare, operatiunile in numerar mai mari de 10.000 de euro.

Afacerile ilicite cu produse petroliere constituie atractia spalatorilor de bani. In ultima vreme sunt tot mai numeroase tranzactiile suspecte legate de achizitia de fier vechi, de comertul cu legume si fructe. "Despre controversatul om de afaceri Omar Hayssam existau informatii de la Banci, Politie, PNA si serviciile secrete inca din 2003. Numai Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) a transmis sase-sapte sesizari la Parchetul General si la PNA despre gruparea lui Hayssam, pentru spalare de bani si infractiuni de coruptie. Zeci de milioane de euro sunt in joc", declara pentru Adevarul presedintele Oficiului, Iulian Dragomir. Intr-una din sesizari, spre exemplu, ONPCSB arata ca gruparea Hayssam, reunind circa 100 de romani si arabi, a spalat circa 26 milioane de euro. In curs de instrumentare se afla cazuri legate de cunoscuti oameni de afaceri din Timisoara, care au recurs la deduceri ilegale de TVA totalizand peste 5 miliarde lei, precum si o retea implicata in acte de prostitutie in Germania si Italia, care a spalat banii astfel obtinuti prin intermediul unor investitii realizate in Romania.

Cum spalarea banilor este de cele mai multe ori o operatiune cu legaturi internationale, a da de urmele faptuitorilor nu e o treaba usoara. Luna aceasta a fost suspendata o operatiune bancara a unui cetatean libanez care se afla pe lista Agentiei de Ordine a Guvernului American, institutie care pune in executare deciziile de embargo luate de statul si guvernul american impotriva unor companii sau persoane fizice. Banii urmau sa plece intr-o Banca din Hong-Kong. Cazuri aparute in ultima perioada arata ca numeroase miscari suspecte cu numerar ale unor persoane fizice sunt legate de operatiuni de schimb valutar, achizitii imobiliare si mobiliare, care se finalizeaza cu export de valuta.

De la inceputul anului si pana in 18 aprilie, transferurile externe in si din conturi pentru sume care au depasit 10.000 euro arata ca sumele iesite din Romania (8.628 milioane euro) sunt mai mari decat cele intrate (7.076 milioane euro). "Spalatorii de bani, spune Iulian Dragomir, sunt in proportie de 70% romani, iar restul straini, in principal chinezi si arabi". Cei care studiaza atent fenomenul spun ca multi bani murdari se fac in Romania in comert. Dar un veritabil paradis al spalatorilor - cazinourile - "nu au fost pana acum niciodata controlate", mai spune presedintele ONPCSB. Comisia de reglementare din Ministerul Finantelor verifica doar scriptic cazinourile, pentru autorizare, in vederea obtinerii licentei de functionare. Si asta desi exista o cerinta expresa in domeniu a Uniunii Europene.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri