Principala problema a comunelor din Romania o reprezinta faptul ca dezvoltarea acestora este cu mult in urma oraselor, un astfel de decalaj de standarde putand fi observat numai in tarile subdezvoltate din Europa, a declarat presedintele Asociatia Comunelor din Romania (ACoR), Emil Draghici.

"Problemele comunelor din Romania sunt foarte mari, pentru ca suntem cu mult in urma oraselor. De aceea principalul nostru obiectiv il constituie diminuarea decalajului de standarde care exista la ora actuala intre mediul rural si cel urban din Romania. Astfel de discrepante nu exista in tarile europene decat in statele subdezvoltate", a declarat Draghici, citat de NewsIn.

Presedintele ACoR a mentionat ca atingerea acestui obiectiv se poate face numai prin dezvoltarea si derularea de proiecte care sa duca la cresterea calitatii vietii la nivel rural. Din acest punct de vedere, presedintele ACoR s-a declarat increzator in capacitatea administratiilor locale din mediul rural de a elabora astfel de proiecte.

"Am ajuns chiar la o competitie pentru obtinerea finantarii pentru proiecte si nu putem sa punem problema incapacitatii autoritatilor locale din mediul rural de a dezvolta proiecte. Avem experienta proiectelor dezvoltate prin programul SAPARD, care, pe masura "Infrastructura", au inregistrat un real succes", a precizat Draghici.

Acesta a mai declarat ca existenta concursurilor de proiecte este benefica si necesara, fiind o modalitate de a "testa capacitatea administrativa a fiecarei comunitati". in opinia sa, axele prioritare pe care trebuie sa le urmeze comunele din Romania in vederea dezvoltarii sunt infrastructura si capacitatea de productie. "Trebuie sa fie foarte atenti la dezvoltarea infrastructurii, dar si a capacitatilor de productie. Trebuie sa realizam activitati economice producatoare de beneficii pentru bugetele locale", a explicat Draghici.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Tratamentul stomatologic al copiilor din mediul rural costa 1 mld. lei