Beneficiarii fondurilor alocate prin SAPARD-ul romanesc vor achita integral TVA, in timp ce pentru fondurile europene derulate prin SAPARD s-a platit TVA doar pentru partea de cofinantare, potrivit directorului general al APDRP, Laszlo Klarik
Directorul general al Agentiei Nationale pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a precizat ca acest lucru se explica prin faptul ca regimul taxei pe valoarea adaugata aferent proiectelor este reglementat potrivit legislatiei romanesti.

"In cadrul programului SAPARD, deoarece exista cofinantare din fonduri europene, beneficiarul nu trebuia sa achite TVA decat pentru partea lui de contributie financiara. Pentru programul SAPARD realizat din fonduri de la bugetul MAPDR nu mai exista nicio astfel de scutire de TVA", a precizat Klarik.

Guvernul a decis alocarea a 1.350 de milioane de lei pentru programul SAPARD-ul romanesc, bani alocati proiectelor depuse la SAPARD pana la 31 iulie 2006, pentru care nu au mai existat fonduri europene.

"Toate proiectele care vor fi finantate in cadrul SAPARD-ului romanesc au fost contractate, dar nu s-au efectuat plati, deoarece nu s-au primit inca solicitari din partea beneficiarilor. Potrivit metodologiei in vigoare, exista un anumit calendar privind investitiile, care vor fi realizate si beneficiarul poate solicita banii sub forma de decont, dupa ce realizeaza anumite investitii", a declarat pentru NewsIn, directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit ( APDRP), Laszlo Klarik.

Potrivit datelor furnizate de APDRP, pentru NewsIn, in SAPARD-ul romanesc se incadreaza 440 de proiecte depuse pentru trei masuri, respectiv "imbunatatirea prelucrarii si marketingul produselor agricole si piscicole", "Investitii in exploatatii agricole" si "Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative".

Pentru aceste proiecte care beneficiaza de cofinantare de la bugetul de stat, au ramas valabile procedurile de evaluare, selectare, contractare si plata acreditate pentru programul SAPARD. De asemenea, a ramas valabila regula potrivit careia platile aferente contractelor incheiate pana la 31 decembrie 2006 se pot realiza pana in 2008.

Pentru programul SAPARD Romania a primit fonduri europene de 1,5 miliarde de euro, din care nu a reusit sa cheltuie decat 655,6 milioane de euro. Diferenta trebuie utilizata pana in 2008, data la care se finalizeaza programul SAPARD.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri