Vosganian: Majorarea cu 7% a pretului electricitatii in 2007 este pertinenta

Ministrul economiei, Varujan Vosganian, considera ca procentul estimat de ANRE, respectiv 7%, privind cresterea pretului la electricitate in 2007 este pertinent, in conditiile in care analistii estimeaza o rata a inflatiei de aproximativ 5% in 2007.

"Cred ca stam destul de bine daca reusim o crestere a pretului electricitatii de doar 7% in 2007, avand in vedere rata inflatiei, iar cosul de electricitate creat in luna ianuarie ne ajuta substantial in acest sens", a declarat Varujan Vosganian.

Ministerul Economiei si Comertului a decis, la mijlocul lunii ianuarie, crearea unui cos la care participa toti producatorii de electricitate, pentru a avita o criza cauzata de reducerea productiei Hidroelectrica si pentru a nu scumpi excesiv energia. Anul acesta, Hidroelectrica va livra cu aproape 50% mai putna electricitate decat in 2006, din cauza debitelor mici ale Dunarii si ale raurilor, dar si din cauza gradului scazut de umplere a lacurilor

Totusi, conform estimarilor ANRE, energia electrica s-ar putea scumpi de la 1 aprilie, principala cauza fiind productia scazuta de electricitate din surse hidrologice, dar o decizie finala in acest sens va fi luata la finele lunii februarie.

"La sfarsitul lui februarie vom sti exact ce se va intampla la 1 aprilie. Atunci o sa avem informatii la cat poate creste pretul", a spus presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opris. Potrivit acestuia, desi initial, pentru 2007, autoritatea estimase o scumpire de 7%, acest procent nu mai sta in picioare, deoarece energia s-a scumpit in avans la 1 decembrie 2006.

In opinia lui Opris, printre principalii factori de presiune pentru cresterea pretului la electricitate se numara reducerea productiei de energie din surse hidrologice. "Trebuie insa sa luam in calcul si punerea in functiune a reactorului doi de la Cernavoda si sa vedem daca mai reduce din presiune", a explicat oficialul ANRE.

La mijlocul acestei luni, reprezentantii ANRE declarau ca analizeaza oportunitatea unei majorari a tarifelor la electricitate de la 1 aprilie, precum si impactul acesteia asupra pietei, intrucat deja se manifesta probleme in sistem, respectiv costuri foarte mari de productie a electricitatii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri