CD-ul cu informatiile despre contractele furnizorilor de energie va ajunge la primul-ministru, iar, de acum inainte, toate contractele de energie vor fi incheiate pe bursa, unde pretul si perioada de livrare sunt publice, a declarat ministrul economiei si comertului, Varujan Vosganian.

"In urma intalnirii de vineri, furnizorii nu au fost de acord cu desecretizarea contractelor, astfel ca eu le voi pune pe un CD si le voi trimimite primului-ministru. Ne vom concentra pe ce vom face de acum incolo, respectiv un mecanism de piata unde sa stim cu totii toate preturile si toate informatiile de care avem nevoie pentru ca aceasta piata sa fie numita libera", a declarat Vosganian, citat de NewsIn.

El a precizat ca, pentru crearea acestui mecanism, un reprezentant al furnizorilor va colabora cu Ministerul Economiei si Comertului (MEC), pentru ca noul mecanism de piata sa tina cont si de doleantele acestei categorii de jucatori de pe piata energetica.

"Ce am constatat cu stupoare este faptul ca aceasta a fost prima intalnire a furnizorilor de energie cu ministrul de resort, ceea ce inseamna ca, pana acum, a fost o totala lipsa de comunicare in acest sector", a precizat oficialul MEC.

Vosganian a mai spus ca joi, 8 februarie, se va intalni la sediul MEC cu cei mai mari consumatori de energie, printre care Alro, Oltchim si Mittal Steel. "Mai mult, saptamana viitoare, ma voi intalni cu marii consumatori de gaze naturale, cum ar fi Azomures si principalii producatori de ingrasaminte chimice, care au dificultati in prezent din cauza cresterii pretului gazelor", a spus ministrul.

"Dupa cum vedeti, eu nu ma intalnesc cu anumiti furnizori si consumatori, ci cu o anumita categorie de furnizori si consumatori, pentru a omogeniza piata in mod firesc, fara sa iau partea vreunuia", a subliniat ministrul.

Vosganian a mai declarat ca ministerul de resort va analiza toate contractele de furnizare a energiei din perspectiva termenului pentru care au fost incheiate, astfel incat "sa stim pe cata cantitate de energie ne bazam in urmatoarea perioada pentru sistemul national".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Dezbaterea la legea offshore, amanata cu o saptamana, la cererea UDMR