Primarii care se implica in derularea proiectelor cu finantare din fonduri europene primesc sporuri salariale de pana la 75%, insa edilii trebuie sa isi demonstreze aportul in implementarea acestor proiecte, a declarat secretarul de stat din MAI, Mircea Toader.

"Am mentinut in legea salarizarii functionarului public sporurile salariale de pana la 75% pentru primarii care se implica in dezvoltarea si derularea de proiecte finantate din fonduri structuraleö, a declarat Mircea Toader, citat de NewsIn. Acesta a explicat ca prevederile legale stipuleaza conditii clare pentru obtinerea acestor sporuri, care sunt dobandite "numai de cei care dovedesc ca se implica intr-adevar, nu de oricine incropeste un dosar".

De asemenea, secretarul de stat le-a recomandat primarilor de comune sa acorde cat mai multa atentie functiei de adminsitrator public caruia, prin lege, primarul ii poate conferi competente maxime. "Va rog sa nu neglijati functia de administrator public care este reglementata in lege, caruia ii puteti conferi competente maxime. Administratorul public poate prelua competentele primarului pana la a fi ordonator de credite. Consider ca este mult mai eficient ca acesti administratori publici sa se ocupe de probleme curente din primarie, cum ar fi rezolvarea unei petitii a unui cetatean sau repararea unui pod din comuna, in timp ce dumneavoastra va preocupati de proiecte si probleme majore", le-a spus Toader primarilor prezenti al Adunarea Asociatiei Comunelor.

In privinta salarizarii administratorului public, secretarul de stat a mentionat ca nivelul minim este egal cu salariul de baza al secretarului, iar nivelul maxim coincide cu salariul primarului. El a precizat ca toate sporurile salariale acordate prin legea salarizarii functionarului public se stabilesc trimestrial.

De asemenea, Mircea Toader este cel care a sustinut aprobarea, la sfarsitul anului trecut, in Guvern a Ordonantei privind sporurile salariale de pana la 50% pentru primarii si viceprimarii care se ocupa de legea 10, privind retrocedarea imobilelor confiscate de regimul comunist.