Economia romaneasca nu va fi afectata de instabilitatea politica, deoarece s-a detasat de tensiunile politice, e independenta, banii vin de la Bruxelles, capitalurile straine nu dau semne de nervozitate, iar investitorii in piata de capital au capatat imunitate la scandaluri, spun analistii
"In ultimii ani a existat o tendinta pozitiva de independentizare a economicului de politic", a declarat citat de NewsIn analistul economic Ilie serbanescu, adaugand ca economia nu mai sta "la fel de prost" ca acum cativa ani. Totusi, avertizeaza serbanescu, daca aceste tensiuni vor afecta reformele, "independenta greu cucerita" se va reduce. "Deocamdata nu-i nici o problema, deoarece tensiunile raman in spatiul politic. O mare parte nici nu mai tine de politic, ci de capitalul strain, de Bruxelles", a mai spus serbanescu.

Romania, spune serbanescu, a ajuns la o "economie de fite", care duce la discrepante mari in diferite sectoare si la nivel social. "Negativ este faptul ca in conditiile acestei infruntari politice nu se poate face nimic pentru o orientare a progresului economic spre o dezvoltare sociala. E un fel de jaf", a aratat analistul economic. "Impactul politicului este ca se cearta in loc sa faca ceva spre a indrepta investitiile catre sectoare care folosesc Romaniei, nu doar profitului", a mai spus serbanescu.

Citu: Evenimentele la care asistam descriu o lupta normala pentru putere

Lupta politica actuala nu are parfum de anticipate, moment in care se iau decizii de cheltuieli cu scopul de a seduce electoratul, deci nu dezechilibreaza bugetul de stat si nici nu apare primejdia unei oferte electorale de modificare a Codului fiscal, ceea ce ar influenta economia si deciziile investitorilor, observa economistul sef al ING Bank, Florin Citu. "Evenimentele la care asistam reprezinta cursul normal si descriu o lupta pentru putere. insa trebuie sa asteptam sa se ia decizii, pentru a masura influentele asupra afacerilor", a spus Citu.

"Instabilitatea nu poate sa aiba efecte decat asupra Codului fiscal sau in cazul in care vor exista anumite semnale ca ar creste cheltuielile, ceea ce ar afecta deficitul, inflatia, cursul", a explicat economistul sef al ING Bank.

Un studiu recent al Economist Intelligence Unit (EIU) arata ca aproape o treime (30%) din directorii si specialisti in evaluarea riscurilor spun ca societatile la care erau angajati au fost obligate sa "anuleze" investitiile existente in piete emergente datorita temerilor generate de riscurile politice. Economistul ING spune ca nu prea ai ce sa vinzi in Romania. "Trebuie sa asteptam si date curente", a mai spus el.

Daianu: "Galceava e in toata Europa, dar daca va fi suspendat presedintele Basescu, e alta discutie"

"In momentul de fata nu exista riscul ca politicul sa aiba influente asupra afacerilor", este de parere profesorul Daniel Daianu, fost ministru de finante. Deoarece nu avem iesiri de fonduri de pe Bursa, nu exist informatii ca ar fi vorba de o intruziune nefasta a politicului in economic, a explicat el. "Nu avem de ce sa afirmam ca am avea o asa situatie. Galceava e in toata Europa. Daca va fi suspendat presedintele Basescu, atunci e alta discutie", a subliniat Daianu, potrivit NewsIn. "Vom trai si vom vedea", a mai spus acesta.

Porfesorul Daianu si-a exprimat convingerea ca nu vom avea anticipate si, in plus, nu avem de ce sa credem ca mediul afacerilor ar suferi. "Oamenii de afaceri nu se infricoseaza asa de usor, ceea ce arata rezistenta lor", a afirmat Daianu. Rezilienta mediului de afaceri a fost demonstrata in Cehia, unde afaceristii nu au avut de suferit in urma unei instabilitatii politice.

"Evenimentele politice din ultimii ani au afectat minim cadrul afacerilor. Economia functioneaza bine si va continua in aceasta directie", este de parere analistul economic Matei Paun. "Romania a fost guvernata prost, este guvernata prost si, probabil, va fi guvernata prost. insa investitiile nu au disparut", a afirmat Paun. Romania ar putea avea probleme cu deficitul tot mai mare, care nu va mai fi finantabil sau cu deprecierea leului, insa acestea nu au legatura cu factorul politic, a mai spus analistul.

Simionescu: "Investitorii sunt imuni la scandaluri"

"Este evident ca a influentat negativ, insa nu prea mult", a explicat directorul Finans Securities, Adrian Simionescu. "Investitorii au inceput sa vada diferenta intre scandalurile care au impact direct si cele restranse la politic", a mai spus acesta pentru NewsIn. "Bursa nu va fi afectata in viitor, deoarece maturitatea investitorilor este mai buna, iar ei au inceput sa se orienteze spre evaluare si perceptie, devenind imuni la scandaluri", a aratat Simionescu.

Totusi, a aratat Simionescu, exista cazuri cand politicul si justitia au afectat anumite titluri, insa efectul este limitat la companii sau la anumite sectoare. Directorul Finans Securities a amintit de scaderea titlurilor Rompetrol in urma anchetei lui Dinu Patriciu. "Exista interdependente, insa legatura nu e atat de mare", a conchis el.

"Bursa de Valori Bucuresti (BVB) este influentata in mod cert, dar nu covarsitor", a declarat directorul general al casei de brokeraj Intercapital Invest, Razvan Pasol, care a adaugat ca BVB are nevoie de stabilitate.

Aproape o treime (30%) din directorii si specialisti in evaluarea riscurilor spun ca societatile la care erau angajati au fost obligate sa "anuleze" investitiile existente in piete emergente datorita temerilor generate de riscurile politice, potrivit unui raport al EIU. ACE European Group, compania de asigurari care a sponsorizat studiul, apreciza ca pentru cele mai multe companii, evaluarea riscului este facuta in momentul in care se discuta despre investitie.

"Opt din zece respondenti sunt de parere ca riscurile politice si operationale fac parte din prudenta necesara expansiunii. Insa numai 44% au afirmat ca monitorizeaza si gestioneaza riscurile in mod continuu odata ce investitia a fost facuta", au mai spus specialistii. "Pietele emergente raman foarte volatile, insa riscurile acestea aduc si castiguri evidente in urma investitiilor", a declarat seful departamentului de evaluare a riscului politici din cadrul ACE Global Markets, Julian Edwards. "Totusi [...], afacerile se expun unor potentiale riscuri nenecesare si suplimentare, care pot avea un impact direct asupra performantei investitiei si, in unele cazuri, pot duce la anularea ei", a continuat Edwards.

Sondajul in randul companiilor a mai aratat ca stabilitatea regimului a fost unul din cei mai mari "dusmani" ai operatiunilor din tarile emergente. Astfel, in ultimii trei ani, cele mai multe companii care au investit deja in piete emergente (79%) au marit investitia lor in aceasta perioada.

Aproape doua treimi (64%) au spus ca au inregistrat castiguri mai mari. Rezultatele arata ca exista un apetit tot mai mare pentru extinderea investitiilor in tarile emergente. "Totusi, mai putin de jumatate din companiile ce au participat la sondaj au afirmat ca evalueaza riscurile pe masura ce extind programul investitiilor, ceea ce ar putea afecta rata de crestere si randamentul", a spus Edwards. "Nu exista nici o indoiala ca a mentine o abordare legata de gestionearea riscului este estentiala", a conchis analistul ACE.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri