ôSpargerea" Aliantei DA pare destul de plauzibila in momentul de fata, insa instabilitatea politica nu va influenta pe termen lung mediul economic, dar ar putea exista presiuni de depreciere a leului, ca efect pe termen scurt al tensiunilor din mediul politic, a aratat un raport UniCredit.

"Spargerea aliantei PNL-PD mareste sansele ca PSD sa joace un rol important in viitorul guvern, in ciuda scandalurilor legate de coruptie si a sprijinului public redus", au afirmat analistii economici UniCredit. "in ansamblu, nu ne asteptam la neajunsuri ale economiei din urma instabilitatii politice, desi ar putea exista presiuni in sensul deprecierii leului, pe termen scurt, care s-ar putea observa in piata valutara", se spune in raportul bancii italiene, potrivti NewsIn.

In caz ca vor exista anticipate, singurul risc politic cu impact asupra economiei ar fi posibilitatea ca partidele extremiste sa castiga alegerile, spun analistii de la UniCredit, care considera ca scenariul este improbabil.

Analistii UniCredit estimeaza un curs de 3,37 lei/euro pentru finalul anului 2007, cu 0,08 lei mai putin fata de raportul anterior, in conditiile in care estimarea inflatiei anuale s-a marit cu 0,1% pana la 4,8%, fata de studiul anterior, a aratat UniCredit.

Economia romaneasca nu va fi afectata de instabilitatea politica, deoarece s-a detasat de tensiunile politice, e independenta, banii vin de la Bruxelles, capitalurile straine nu dau semne de nervozitate, iar investitorii in piata de capital au capatat imunitate la scandaluri, au declarat, pentru NewsIn, analisti din mediul economic romanesc.

Lupta politica actuala nu are parfum de anticipate, moment in care se iau decizii de cheltuieli cu scopul de a seduce electoratul, deci nu dezechilibreaza bugetul de stat si nici nu apare primejdia unei oferte electorale de modificare a Codului fiscal, ceea ce ar influenta economia si deciziile investitorilor, observa economistul sef al ING Bank, Florin Citu. in momentul de fata nu exista riscul ca politicul sa aiba influente asupra afacerilor", este de parere profesorul Daniel Daianu, fost ministru de finante.

UniCredit estimeaza o crestere a economiei Romaniei cu 7,8% in 2006