Potrivit unui comunicat de la BNS, remis, miercuri agentiei NewsIn, Sindicatul Automobile Dacia a decis demararea actiunilor legale pentru declansarea grevei de avertisment si a grevei generale.
"in zilele urmatoare sindicalistii vor strange semnaturi pentru oprirea lucrului si estimeaza ca la sfarsitul lunii februarie vor fi indeplinite toate conditiile legale pentru greva. Pana la declansarea propriu-zisa a grevei, conform deciziei adunarii generale de astazi (miercuri, n. red.), salariatii vor refuza sa mai faca ore suplimentare avand in vedere ca acestea vor fi platite luandu-se in calcul salariul de baza existent in acest moment", informeaza comunicatul.
Decizia de declansare a conflictului de interese a fost luata ca urmare a esecului negocierilor purtate cu administratia societatii in privinta majorarii salariilor pe anul 2007. Sindicalistii au solicitat o majorare care sa tina cont de cresterea productivitatii muncii (care a fost de 180% in 2006, comparativ cu 2005), insa reprezentantii administratiei au oferit o crestere de 80 de lei de la 1 ianuarie 2007 pentru toti salariatii, plus o crestere individuala de maxim 1,5% (prin negociere directa) si 20 de lei lunar participare la profitul obtinut de societate in 2006.
"Salariatii au considerat oferta administratiei drept rusinoasa si au acuzat administratia ca apeleaza la tertipuri pentru a face ca oferta sa para mai mare, prezentand majorarea la pachet, desi participarea la profit este aferenta anului 2006, iar cresterea de 1,5% va fi data numai unei parti a lucratorilor", mai precizezaza comunicatul.
Presedintele BNS, Dumitru Costin, prezent la adunarea generala a Sindicatului Automobile Dacia, considera ca cei 20 de lei acordati lunar ca participare la profit este o forma prin care administratia incearca sa ascunda problema salariilor foarte mici de pe platforma Dacia si, in acelasi timp, un mod de a se folosi de drepturile banesti ale angajatilor pe parcursul anului 2007.
"Toti cei 11.000 de salariati de la Dacia Renault au contribuit prin munca lor la profitul de peste 100 de milioane de euro net realizat de companie in anul 2006. Administratia incearca sa para darnica oferind aceasta participare la profit insa este dreptul salariatilor, sunt bani munciti, rezultatul muncii lor de anul trecut. Realitatea este ca salariile de la Dacia sunt mici daca le raportam la productivitatea muncii si la profitul pe lucratorii il care genereaza. Acordarea in transe a acestei participatii este un mod prin care administratia ruleaza banii pe parcursul anului 2007, practic isi finanteaza activitatea cu ei pentru ca nu-i acorda pe toti odata ci de la luna la luna, a spus Costin.
Sindicatul Automobile Dacia si-a exprimat disponibilitatea de a participa la negocieri cu reprezentantii administratiei pe perioada in care vor face demersurile pentru declansarea grevei.
Citeste si:
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: