Datoriile totale ale companiilor catre bugetul general consolidat au depasit 15,4 miliarde lei, aproximativ 4,5 miliarde euro, la sfarsitul anului 2006, conform unui comunicat de presa al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

In 2006, sumele datorate si neplatite de catre firme la cele patru bugete componente ale bugetului general consolidat: bugetul de stat, de asigurari sociale (pensii), de asigurari de sanatate si de somaj au fost de 15.422.113.341 lei.

Bugetul de stat a cumulat, in 2006, cele mai mari restantele de plata si cel mai mare numar de datornici. Astfel, la sfarsitul anului trecut, 146 de mari contribuabili, companii cu cifre de afaceri de peste 70 milioane lei, si 113.317 de contribuabili mici si mijlocii au avut datorii de aproape 7,8 miliarde lei.

Un numar de 13 mari companii dintre cele 146 au primit inlesniri la plata pentru suma de 1,68 miliarde lei. Compania Nationala a Huilei si Termoelectrica detin 50,8%, respectiv 20,7% din datoria totala.

Alti 58 de mari contribuabili se afla in procedura de executare silita pentru recuperarea obligatiilor de plata de 100 milioane lei, iar 60 de companii au cerut compensarea obligatiilor.

Datoriile catre bugetul de pensii sunt comparabile cu cele catre bugetul de stat, situandu-se la 6,14 miliarde lei. Restantele provin de la 108 mari contribuabili si de la peste 65 mii de contribuabili mici si mijlocii. Cei 108 mari contribuabili, printre care CN Huilei si CFR SA, cumuleaza acelasi nivel al datoriilor ca si cei peste 65 mii de firme mici si mijlocii, respectiv circa trei miliarde lei.

Bugetul de sanatate a fost pagubit, in 2006, de 780 milioane lei, prin neplata obligatiilor de catre 108 firme mari si 53 mii firme mici si mijlocii. in acest caz, sumele restante ale companiilor mari sunt inferioare celor ale firmelor mici, fiind de 146 milioane lei comparativ cu peste 600 milioane lei.

Datoriile catre bugetul de somaj totalizeaza 703 milioane lei. Un numar de 95 mari contribuabili au de plata 355 milioane lei, la care se adauga 50 mii de mici contribuabili cu datorii similare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri