Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare 3.336 lei (977 euro, 1,291 dolari), iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte 548 lei (171 euro, 226 dolari).

Indicele castigului salarial real pentru luna decembrie 2006 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 120,1%, a informat statistica.

Pentru prima data in perioada postdecembrista, indicele castigului salarial real a atins nivelul din luna octombrie 1990, depasindu-l in luna decembrie 2006 cu 16,6%, spune comunicatul statisticii, insa cresterile au fost alterate puternic de acordarea celui de-al 13-lea salariu si de primele de Craciun.

"Cresterile castigului salarial mediu net, in luna decembrie 2006 fata de luna precedenta, s-au datorat, in principal, acordarii celui de al 13-lea salariu in activitatile din sectorul bugetar (administratie publica, invatamant, sanatate si asistenta sociala), precum si acordarii de prime ocazionale (sarbatorile de Craciun) sau realizarii de productii mai mari", admite Statistica.

De altfel, cel de-al 13-lea salariu acordat angajatilor din administratia publica i-a propulsat pe locul doi intr-un clasament al castigului salarial din decembrie, imediat dupa bancheri, cu un salariu brut de 3.452 lei, din care, dupa impozitare a ramas 2.532 lei (742 euro, 980 dolari).

"Scaderile fata de luna precedenta ale castigului salarial mediu nominal net au fost determinate, in principal, de acordarea de prime in luna precedenta sau de realizarea unei productii mai mici si s-au inregistrat in activitatile: industria de masini si aparate electrice, industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, fabricarea articolelor de imbracaminte", mentioneaza INS.

Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 29,6%, spune INS. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a inregistrat o crestere de 23,6%, arata Statistica.