In luna decembrie a anului trecut, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul, mai putin comertului cu autovehicule si motociclete, a fost cu 49,3% mai mare fata de luna precedenta si cu 19,9% mai mare fata de luna corespunzatoare a anului precedent, informeaza Institutul National de Statistica (INS).

Comparativ cu anul 2005, anul trecut s-a inregistrat o crestere cu 24,0% a cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul. Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) in luna decembrie 2006, comparativ cu luna precedenta, a inregistrat pe ansamblu o crestere cu 49,3%, provenita in special din vanzarea preponderenta de produse alimentare (+52,1%). in acceasi perioada vanzarile de produse alimentare au aratat o tendinta de crestere data atat de vanzarea prin magazinele nespecializate, cat si prin cele specializate, spune INS.

O crestere semnificativa in decembrie 2006, fata de luna anterioara, s-a inregistrat si la vanzarea produselor nealimentare (+47,9%), sustinuta in special de vanzarea de mobila, articole de iluminat, aparate electrice, articole de fierarie si vopsitorie (+104,8%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in luna decembrie 2006, comparativ cu luna precedenta, a inregistrat o crestere cu 20,0% tendinta marcata de comertul cu autovehicule, motociclete, piese si accesorii aferente, intretinerea si repararea autovehiculelor (+28,7%), informeaza comunicatul INS.

In ceea ce priveste serviciile de piata prestate populatiei, in luna decembrie 2006 fata de luna precedenta, volumul cifrei de afaceri a inregistrat o crestere cu 3,8%, se mai arata in comunicat.