Consiliile judetene si locale din Romania se vor imprumuta in 2007 cu doar 80 milioane euro, in conditiile in care administratiile locale si regionale din Bulgaria planuiesc imprumuturi de 87 milioane euro, au estimat analistii agentiei de evaluare financiara Standard&Poor\'s (S&P).
Astfel, consiliile judetene si locale romanesti se vor imprumuta in acest an cu 80 milioane euro, in crestere de la 9 milioane euro in 2006, insa mai putin fata de 2005, cand autoritatile locale s-au imprumutat cu 653 milioane euro, se arata intr-un raport al S&P.. Creditele ce urmeaza sa fie contractate de consiliile judetene si locale reprezinta sub 0,1% din volumul total al imprumuturilor din Europa .

Si gradul de indatorare al consiliilor locale si judetene din Romania va creste la 760 milioane euro in 2007, cu 98 milioane euro mai mare fata de valoarea din 2006, potrivit estimarilor analistilor S&P. Administratiile locale si regionale ale tarilor din regiune inregistreaza si ele un avans al datoriilor curente. Gradul Bulgariei de indatorare va creste, la acest capitol, cu 85 milioane euro in 2007, pana la 209 milioane euro, iar cel al Ungariei va crestere de la 1,9 miliarde euro in 2006 pana la aproape 2,3 miliarde euro, estimeaza agentia de rating.

"Datorita nevoilor mari la capitolul infrastructura, avansul gradual al datoriei administratiilor locale si regionale din Europa Centrala si Est va creste pe termen mediu. Din cauza restrictiilor curente impuse asupra datoriilor si a evolutiei sistemelor interguvernamentale, nu credem ca nici o tara din Europa Centrala si de Est va ajunge la un volum semnificativ al datoriilor in perioada 2007-2009", au spus analistii agentiei. Datoria totala a consiliilor locale si regionale din 11 tari ale Europei Centrale si de Est (Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romaia, Rusia, Turcia si Ucraina) este estimata la 23 miliarde euro la finele lui 2006, adica numai 2% din datoria totala a tarilor Europene la acest capitol.

"Ne asteptam ca emiterea de obligatiuni in Europa Centrala si de Est sa ramana stabila. In ciuda reglementarilor mai stricte pentru emiterea de obligatiuni si a costurilor fixe relativ mari pentru emitentii mici, bondurile vor reprezenta aproximativ 40% din totalul datoriilor consiliilor locale si regionale din Europa Centrala si de Est", au mai spus analistii S&P.

Fata de tarile din regiunea Europei Centrale si de Est, romanii se imprumuta mai putin. Analistii agentiei de rating estimeaza ca administratiile locale si regionale din Bulgaria se vor imprumuta cu 87 milioane euro, cele din Polonia cu 377 milioane euro, Cehia - 417 milioane euro, Ucraina - 426 milioane euro, Ungaria - 561 milioane euro, Turcia - 568 milioane euro. Liderul absolut al regiunii este Rusia, cu 5,56 miliarde euro la acest capitol.

In Europa, Germania va conduce detasat la volumul creditelor contractate in 2007 de consiliile locale si judetene. Germanii se vor imprumuta cu 80 miliarde euro in 2007, ceea ce reprezinta 56% din totalul creditelor administratiilor locale si regionale din Europa, insa cifra este in scadere de la 94,9 miliarde euro in 2006 si 104,2 miliarde euro in 2005.

"Creditele contractate de consiliile locale si judetene europene sunt estimate la 143 miliarde euro pentru 2007, cu 25% mai putin fata de 2006. Aceasta scadere se inscrie in tendinta inceputa in 2006 si are la baza faptul ca administratiile din Germania si Italia emit mai putine obligatiuni", se spune in raportul agentiei de evaluare a riscurilor financiare. imprumuturile consiliilor locale si regionale este concentrata in cinci tari, iar creditele brute din Germania reprezinta 56% din total, Italia - 13%, Franta - 12%, Spania - 6%, Marea Britanie - 2,6%. "Consiliile locale si regionale din Europa Centrala si de Est se vor imprumuta cu 4% in 2007 fata de 2006, insa nu destul pentru a compensa declinul din Europa de Vest, deoarece imprumuturile din aceasta regiune vor reprezenta in 2007 mai putin de 6% din totalul Europei", au estimat analistii agentiei de rating S&P.

Gradul de indatorare al administratiilor locale si regionale din Europa va creste de la 1.143 miliarde euro in 2006 la 1.189 miliarde euro in acest an, sunt de parere analistii S&P.

Imprumuturile sunt reduse, dar vor creste

"E putin, insa avem si limitari. In primul rand, muncipiile nu au rating", a declarat pentru NewsIn, economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu. "Problema aceasta se va remedia in urmatorii ani", a remarcat analistul economic. In conditiile in care administratiile nu au rating, investitorii pot considera drept riscanta o investitie in obligatiunile emise de munincipalitati si consilii. La cele trei mari agentii de evaluare a riscurilor financiare, S&P, Fitch si Moody's, Bucurestiul este singurul oras din Romania cu un rating din partea primelor doua agentii.

O alta constrangere ar fi ca datoriile trebuie limitate la un anumit procent din bugetul unitatii administrative. Legea finantelor publice locale permite autoritatilor locale sa atinga un grad maxim de indatorare de pana la 30% incepand de la 1 ianuarie 2007. "In plus, este o procedura mai complicata si nu au un procedeu bine pus la punct", a mai remarcat Citu.

Imprumuturile mici nu inseamna neaparat ca nu vor exista proiecte. "Nu ar trebui sa subestimam putearea de cheltuire a guvernului si a administratiilor. O sa invete cum sa cheltuiasca", a afirmat Citu. Guvernul a trecut de la un excedent de 1,23% din produsul intern brut (PIB), la sfarsitul lunii noiembrie 2006, la un deficit de 1,68% din PIB la finalul lunii decembrie 2006. "Problema peste doi ani va fi cum sa ii oprim din cheltuit", a conchis economistul ING Bank.

"Eu cred ca avem atat de putin pentru ca suntem la inceput. Nu e rau ca avem putin, fiindca sistemul nu este bine pus la punct", a declarat, pentru NewsIn, analistul Ilie Serbanescu. Bonitatea consiliilor locale si judetene ar putea fi pusa la incercare de o exagerare a imprumuturilor. "Problema este daca au capacitate de rambursare. Inca nu exista incasari suficiente", a mai spus Serbanescu. Orice fel de imprumut se garanteaza cu incasarile fiscale, iar administratiile romanesti nu au acoperire precum cele din strainatate.

Un mare accent ar trebui sa se puna pe "consolidarea descentralizarii" a administratiilor locale si judetene, a mai spus economistul. "Cand nu mai da statul, nu mai au capacitatea de a plati. Nici distribuitia nu este buna si nu sunt responsabile", a afirmat Serbanescu. El considera ca este nevoie de o organizare a colectarii si a gestionarii fondurilor, insa acest lucru nu este posibil la ora actuala din cauza oamenilor din sistem. "Pentru acest lucru este nevoie de functionari competenti, care nu exista nici la nivelul conducerii centrale, daramite la nivelul consiliilor locale", a spus Serbanescu.

Serbanescu este de parere ca nivelul imprumuturilor si al obligatiunilor emise de consiliile locale si judetene va creste in urmatorii ani, insa va fi vorba de un transfer de responsabilitate. "Descentralizarea nu poate fi facuta fara o mare responsabilitate a autoritatilor locale", a aratat analistul economic.

Munincipalitatile nu au pus anul trecut la bataie obligatiuni, cele de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) fiind listate din 2004 si 2005. In prezent, numai orasele Aiud, Bacau, Bistrita, Deva, Medgidia, Navodari, Oradea, Sacele, Sebes, Timisoara, au obligatiuni municipale listate la BVB, a caror valoare se apropie de 67 milioane lei, aproximativ 19,7 milioane euro la un curs de 3,38 lei/euro.

Totusi, munincipalitatile par sa incerce sa atraga fonduri tot mai multe de pe piata de capital. Municipiul Iasi va emite obligatiuni municipale, prin care vrea sa atraga 200 milioane lei pentru finantarea investitiilor in infrastructura, potrivit unui anunt de anul trecut al consortiul de consultanti VMB Partners - Tuca, Zbarcea&Asociatii.

Obligatiunilevor fi emise in doua serii, in 2007 si in 2008. La randul ei, primaria Municipiului Timisoara vrea sa atraga, in total, 150 milioane lei, pe o perioada de 20 de ani, pentru realizarea unui amplu program de investitii. Doua emisiuni de obligatiuni ale municipiilor Hunedoara si Alba, intermediate de BCR Securities au inceput sa se deruleze in ianuarie 2007. Este vorba despre cea de-a doua serie de obligatiuni municipale Hunedoara, in valoare de 13,5 milioane lei si, respectiv, a doua serie de obligatiuni emise de municipiul Alba, in suma de 8 milioane lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri