Ieri dimineata se parea ca euro va reveni, dupa mai bine de o luna, sub pragul de 3,6 lei, cotatiile din piata valutara fiind de 3,5950 - 3,6050 lei. Numai ca a urmat o crestere a acestora, cursul mediu al euro fiind anuntat la 3,62 fata de 3,6021 lei, vinerea trecuta. In partea a doua a zilei cotatiile s-au stabilizat in jurul valorii de 3,615 lei.

Cred ca BNR a intrat din nou in piata, de unde a cules tot surplusul de valuta, pentru a mentine cursul peste 3,6 lei", declara un dealer bancar.
Dolarul a profitat de evolutia paritatii euro/dolar, urcand de la 2,7563 la 2,79 lei.

Mentinerea cursului in jurul pragului de 3,6 lei are darul de a mai tempera importurile, avand in vedere ca, in perioada ianuarie - februarie 2005, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 516 milioane de euro, mai mare de 2,5 ori decat cel din perioada similara a anului anterior, dupa cum se arata intr-un comunicat al BNR. Pe de alta parte, gradul de acoperire a importurilor a fost la 28 februarie de 6,1 luni, fata de 5,2 luni la 31 decembrie 2004, urmare a cumpararilor mari de valuta pe care le-a realizat BNR, in primele doua luni ale anului.

Moneda unica a scazut datorita perspectivelor nu prea roz ale economiei din eurozona, asa cum a aratat indicele german Ifo, care masoara climatul de afaceri, ce a coborat luna aceasta cu 0,7%, fata de 93,3 puncte in martie. Acest lucru a facut ca euro sa scada de la 1,3057 la 1,2963 dolari.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri