Semnarea Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana are rezonante puternice in mediul de afaceri. " Este ceva mai mult decat semnalele pe care investitorii straini le-au avut pana in prezent", considera secretarul general al Camerei de Comert Romano-Britanice, Mihai Balasoiu. "Cel mai important este faptul ca se defineste orizontul de timp pana la momentul integrarii, ceea ce da o siguranta mai mare investitorilor straini si ma refer aici, in special, la cei britanici, a caror psihologie o cunosc. Cu siguranta, semnarea Tratatului este un mare pas inainte facut de Romania", spune Mihai Balasoiu.

Potrivit bancherului Dan Pascariu, presedinte executiv al HVB, "semnarea Tratatului de aderare la UE este un eveniment formal pe care oamenii de afaceri straini il luasera deja in calcul. Investitorii sunt convinsi ca drumul pe care se afla Romania este fara intoarcere. Chiar daca se va activa clauza de salvgardare, care prevede posibilitatea amanarii cu un an a intrarii tarii noastre in randul statelor membre ale UE, finalitatea va fi aceeasi." Nu in ultimul rand, spune bancherul, "marile companii au hotarat deja intrarea pe piata romaneasca, iar aceasta se va vedea in scurt timp. Cine nu a facut-o pana acum, regreta caci, intre timp, au crescut preturile de intrare."

Astfel, spune presedintele HVB, "platesti mai mult ca sa poti gasi spatii destinate birourilor sau capacitatilor de productie.(...) Costurile sunt mai mari pentru cei care vor investi de aici inainte in Romania, a doua tara ca marime din aceasta zona." Cat priveste investitorii straini, acestia considera ca semnarea va trebui sa motiveze Guvernul la o imbunatatire in continuare a mediului de afaceri, "inclusiv in (...) flexibilitatea pietei muncii, aplicarea legii, regimul fiscal, sectorul bancar, guvernanta corporatista si piata de capital, mediul si prevenirea coruptiei".





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri