Repornirea economiei românești trebuie să fie bazată pe investiții în infrastructură și în creșterea productivității, în vreme ce vechile obiceiuri populiste, precum “pomenile” – chiar și cele îndreptate către mediul privat, trebuie să dispară din agenda oricărui Guvern, susține Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul Finanțelor.

“Încă de la început noi am avut de ales între a merge pe un model populist, prin care s-ar continua distribuirea unor ‘pomeni’ către mediul privat, și un model bazat pe investiții și susținerea celor care chiar au nevoie de un colac de salvare pentru a putea traversa aceste ape tulburi”, a declarat Sebastian Burduja, în cadrul Wall-Street Financial Forum, conferință organizată de wall-street.ro în parteneriat cu CEC Bank și Vastint România.

Secretarul de stat subliniază că Guvernul nu ar trebui să fie responsabil de salvarea unor companii care aveau probleme financiare majore chiar și înaintea crizei provocată de noul coronavirus (COVID-19).

Statul trebuie să le acorde antreprenorilor un colac de salvare, dar nu unor persoane care încă înainte de criză aveau mari dificultăți financiare sau ale căror business-uri erau deja așa-zise ‘găuri negre’. Pe termen scurt prioritatea zero a fost și rămâne salvarea locurilor de muncă și a nivelul de trăi”, menționează Burduja.

Acesta susține că una dintre principalele direcții pe care Guvernul se concentrează în prezent este conectarea țării, la nivel de infrastructură. “Vrem să creștem nivelul investițiilor în infrastructură la 6% din PIB. Avem master-plan-ul general de transport ce implică și o prioritizare a marilor proiecte, de exemplu Pitești – Sibiu, pentru a conecta portul Constanța de Vama Nădlac și pentru a putea trece granița României pe autostradă.

Citiți în continuare cele mai importante declarații făcute în cadrul Wall-Street Financial Forum.

Bogdan Neacșu, director general CEC BANK: Nu trebuie să fim cârcotași în privința IMM Invest, în vreme ce antreprenorul român are de suferit

Băncile și autoritățile publice trebuie să își unească forțele și să eficientizeze împreună implementarea programului IMM Invest, mai ales în contextul în care sistemul bancar local a primit, în cele câteva săptămâni de la începerea programului, un număr de solicitări de creditare cât ar fi primit în 6 luni “normale”.

Pentru a grăbi analiza cererii de creditare, este foarte important ca antreprenorii care se înscriu în IMM Invest să dea curs cât mai rapid solicitărilor băncii legate de completarea dosarului cu informațiile necesare. Dosarele incomplete sunt o problemă și, evident, este rolul nostru, al băncilor, să asigurăm componenta de educație financiară și să explicăm lucrurile clienților care nu au mai avut până acum o relație de creditare cu banca.

Dumitru Nancu, director general FNGCIMM: IMM Invest poate suferi modificări pentru a reduce birocrația

Circa 58.000 de întreprinderi mici şi mijlocii s-au înscris în programul IMM Invest până în prezent, iar băncile au aprobat aproximativ 1.000 de credite în valoare de 757 mil. lei. Anticipez că luna viitoare vom începe să vedem efectele programului și să vedem un maxim al acestuia.

(Referitor la criticile apărute cu privire la ritmul lent de aprobare al dosarelor în IMM Invest) Când ceva merge bine în România, trebuie să aruncăm cu pietre – așa simt nevoia unele persoane. Programul a început abia de câteva săptămâni, am evaluat 60.000 de cereri iar acum am trimis dosarele către bănci, aflându-ne în etapa a doua. Probabil vor mai apărea schimbări la programul IMM Invest care să ducă la o reducere a birocrației și la fluidizarea fluxului de dosare.

Dragoș Manolescu, OTP Asset Management: Impactul crizei COVID-19 se va extinde în 2021, sau până când vom avea un vaccin

Impactul economic al crizei COVID-19 probabil se va extinde către 2021, sau până în momentul când vom avea un vaccin.

Creșterea pensiilor cu 40% în acest an ar fi cea mai mare greșeală pentru actualul Guvern. Ca țară, avem deja cele mai mari costuri de împrumut din regiune atunci când ne împrumutăm în euro, mai mari și decât Serbia, o țară non-investment grade. Totul se datorează unei politici fiscale neglijente, dar și controversatei legi de creștere a pensiilor.

Probabilitatea ca fondurile de obligațiuni să bată dobânzile bancare în acest an este mică având în vedere corecțiile înregistrate mai ales de euro-obligațiunile emise de România. Totuși, este un moment bun de intrare în fonduri având în vedere această resetare a randamentelor, fiind de așteptat că fondurile de fixed income să bată dobânzile bancare în cazul unor investiții cu un orizont de timp de 1-3 ani.

Codruț Nicolau, director general-adjunct Patria Bank: Băncile sunt o soluție la această criză. Antreprenorii trebuie ajutați să își reînceapă activitatea

Băncile sunt o soluție la această criză. Este foarte important ca la nivelul Asociației Române a Băncilor, în colaborare cu instituțiile de garantare ale statului, să punem pe masă soluția ideală pentru fiecare antreprenor, astfel încât aceștia să își poată reîncepe, extinde sau continua activitatea.

Citeste si:

    În legătură cu programul IMM Invest, antreprenorii reclamă birocrația ridicată și nivelul de monitorizare foarte strict care se solicită. De asemenea, mai există discuții în privința universalității gajării bunurilor.

    Toate aceste lucruri s-au discutat însă la întâlnirea facilitatată de Guvernul României și ARB. Sunt convins că în perioada următoare se vor găsi soluții astfel încât scopul programului să fie atins.

    Rudi Vizental - CEO și Cofondator, ROCA Investments: IMM Invest este un produs bun, dar nu este încă și un program bun

    IMM Invest este un produs bun, dar nu se poate spune încă faptul că este și un program bun. Va fi un program bun atunci când va ajunge să își atingă scopul, acela da a asigura antreprenorilor, companiilor aflate în dificultate, o lichiditate suficientă, la timp, pentru a depăși această perioadă de dificultate.

    Citeste si:

      Mai multe companii cu care noi discutăm au apelat la IMM Invest, însă niciuna nu a beneficiat încă de finanțare. Lucrurile merg greu și eficiența se măsoară și în timing, în cât de repede ajung banii acolo unde trebuie. Discut cu antreprenori din alte țări și ei sunt cu banii în cont de cel puțin 6 săptămâni pe programele dezvoltate în Germania de către guvernul de acolo.

      Adrian Codirlașu, președinte CFA România: Minimul economic a fost atins în aprilie. Reluăm creșterea economică

      Potrivit celui mai recent sondaj realizat de CFA România în rândul analiștilor, se observă că opinia acestora cu privire la condițiile economice curente a rămas în jurul minimului înregistrat și în martie, însă indicatorul anticipațiilor a crescut. Aceste evoluții indică faptul că analiștii consideră că minimul în economie a fost atins în luna aprilie, iar de-acum ar urmă să fie reluată creșterea economică.

      De asemenea, în privința estimărilor cursului de schimb leu-euro, există o îmbunătățire a opiniilor din piață. Astfel, dacă în luna martie participanții la sondaj se așteptau la un curs de 5 lei pe un orizont de timp de 12 luni, noul sondaj relevă o medie a estimărilor de 4,97 lei, pentru același interval de timp menționat.

      Sursa foto: Shutterstock

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Ionut Sisu
      Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Economie »


      Setari Cookie-uri