În pandemie, retailerii care au fost nevoiți să-și închidă locațiile fizice s-au orientat către online, unii cu magazine online deja performante, alții luand-o de la zero cu un nou canal de vânzare. Pe nișa de fashion și home&deco, motoarele de căutare GLAMI și BIANO au lucrat intens pentru a înregistra noi parteneri pe platformele sale și pentru a le optimiza campaniile astfel încât să le genereze trafic care apoi să fie convertit în vânzări.

În ultimul webinar retailTalks -Trenduri noi în online marketing: Cum vinzi prin intermediul unui motor de căutare - realizat de retail.ro și Wall-Street.ro, am vorbit cu Elena Cobianu și Ioana Oprea de la GLAMI România și Irina Jereghea-Calcenco și Mirela Munteanu de la BIANO România despre cum s-a schimbat comportamentul de consum dar și modul de a face business în online în pandemie.

Impactul pandemiei

Chiar dacă în primele săptămâni ale pandemiei s-au înregistrat scăderi ale vânzărilor magazinelor partenere GLAMI de până la 50%, ulterior piața și-a revenit și vânzările au crescut cu 50% în perioada sărbătorilor de Paște și ale reducerilor de primăvară.

„În primele săptămâni am remarcat primele scăderi ale vânzărilor magazinelor de modă online, mai ales în săptămâna în care Guvernul a anunțat starea de urgență. A fost perioada cu cea mai mare scădere a vânzărilor, de 50%, însă a urmat recuperarea în săptămânile următoare, când piața a început să își revină, cât de cât. Am observat o creștere de 50%, comparativ cu finalul lunii februarie, în perioada sărbătorilor de Paște și a reducerilor de primăvară, unde am avut mai multe semne pozitive pentru creșterea vânzărilor către partenerii noștri”, a declarat Elena Ciobanu, manager development GLAMI România.

Citește și: Coronavirus | Vânzările cu 50% mai mari în fashion online. Halatele de baie, cele mai cumpărate

Și în cazul BIANO creșterea vânzărilor a fost de 57%, motorul de căutare online generând peste 15.000 de comenzi partenerilor în perioada stării de urgență (16 mai - 15 mai), în valoare de 6,4 milioane lei.

Noi am fost afectați mai puțin în comparație cu afacerile din offline. Ne-am adaptat rapid și pandemia a fost impuls pentru a lansa, foarte rapid, tool-uri noi. Au fost unii parteneri care au avut probleme cu furnizorii și cu termenul de livrare, însă, pe parcurs, s-a rezolvat. Unii parteneri și-au schimbat ofertele în produse care erau în stoc, și-au redirecționat bugetele de marketing din offline în online și au căutat alți furnizori”, a declarat Irina Jereghea-Calcenco, business development manager la BIANO România.

Clienți noi în pandemie

“Dacă înainte magazinele din retailul fizic nu erau atât de interesate de eCommerce, odată cu pandemia ne-a fost mai ușor să discutăm cu ei. De la debutul pandemiei, avem 5 retaileri mari care au început să vândă pe GLAMI. Ce mi s-a părut mai interesant a fost că am priit destul de multe cereri din partea magazinelor offline micuțe, practic s-au mutat în online într-o perioadă foarte scurtă de 2-3 săptămâni, deși înainte nu aveau prezență online deloc”, spune Elena Cobianu.

Astfel, dacă într-o perioadă normală, Glami.ro înregistra o creștere între 10% și 30% a clienților noi, în perioada atipică generată de pandemie, creșterea a fost între 50% - 60% pe clienți noi.

Te-ar putea interesa și: 53% dintre români au descoperit magazine online noi ca urmare a distanțării sociale impusă de pandemie

“A fost mult mai ușor să-i convingem să se asocieze cu GLAMI. Și înregistrarea dura înainte 2-3 săptămâni, în ultima perioadă erau activi, cu produsele pe site, în 2 zile”, explică Elena.

Motorul de căutare Biano.ro a înregistrat de asemenea, o creștere de 20% a numărului de clienți noi, în mod special magazine care comercializează mobilier pentru copii, scaune și birouri, la mare căutare în această perioadă.

Ce au cumpărat românii în pandemie

După cum era de așteptat, încă din martie s-a produs un shift în cumpărăturile românilor; pe GLAMI halatele de baie au înregistrat o creștere de 1660%, urmate de pijamale, încălțăminte de casă.

Ulterior, categoriile care se vindeau bine în mod normal au reînceput să fie achiziționate de consumatori: rochii, jachete de piele, pantofii sport - categorie unde nu s-a resimțit scăderea.

“Magazinele partenere s-au focusat să vândă ceea ce aveau pe stoc, nu au mai adus produse noi, au început să facă campanii de reduceri la care clienții au reacționat foarte bine, campanii într-o perioada de timp când nu ar fi existat în mod normal”, spune Ioana Oprea.

Vezi și: Coronavirus | Glami: Se observă o scădere a traficului, dar cererea pieței de fashion pare să fie similară ca până acum

Reducerile din cadrul glami.ro au fost de la 20% până la 70%, în functie de magazin, branduri și produse comercializate. „Noi pe GLAMI am observat mai multe campanii de reduceri și într-o perioadă de timp în care ele nu ar exista în mod normal. Acum două săptămâni ar fi fost perioada în care s-ar fi lansat colecțiile noi de vară, însă am trecut deja la summer sales. S-a renunțat la perioada în care introduceau produse sau branduri noi, fiind clar faptul că oamenii așteaptă reduceri ca să își cumpere lucrurile de care au nevoie. Potrivit studiului nostru de caz, aproape 60% așteaptă reducerile ca să își achiziționeze haine. În medie, reducerile sunt între 20% și 70%”, a declarat Ioana Oprea, marketing manager GLAMI România.

Citește mai multe despre cum s-a schimbat comportamentul de consum în online, ce au făcut retailerii pentru a ajunge cât mai aproape la client și ce urmează pe piața de eCommerce postpandemie și odată cu redeschiderea magazinelor fizice pe retail.ro!

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri