Cota de piata si costurile unitare sunt criteriile in baza carora vor fi reorganizati producatorii de energie, potrivit primei parti a studiului privind restructurarea sistemului energetic romanesc, elaborata de consultantul PB Power, au declarat pentru NewsIn, oficiali ai Transelectrica.

"In aceasta dimineata (vineri dimineata - n.r.), am avut o intalnire cu reprezentantii Parsons Brinkerhoff Power (consultantul angajat de Transelectrica - n.r.), cu producatorii de energie si cu reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului, in cadrul careia consultantul a prezentat mai multe variante de reorganizare a producatorilor de energie, avand in vedere criteriile privind costul unitar actualizat de productie si cota de piata a fiecaruia", a declarat directorul general al Transelectrica, Stelian Gal.

Potrivit acestuia, in urmatoarea saptamana, producatorii de energie isi vor formula observatiile cu privire la variantele de reorganizare. "Trebuie sa urgentam procedura, astfel incat varianta finala a studiului sa fie gata cel tarziu la inceputul lunii martie", a subliniat directorul general al Transelectrica. Strategia energetica nationala va trebui sa tina seama de continutul variantei finale a acestui studiu, declara recent pentru NewsIn, Stelian Gal.

La inceputul lunii noiembrie a anului trecut, Transelectrica a ales firma Parsons Brinckerhoff (PB) Power pentru realizarea studiului privind restructurarea sistemului energetic romanesc. Trei companii de consultanta (MVV Consulting Anglia, Parsons Brinkerhoff Power Germania si KPMG Romania) au depus oferte pentru restructurarea sistemului energetic, din cele 11 care au cumparat caietul de sarcini.

In a doua parte a lunii octombrie, fostul ministru al economiei si comertului, Codrut Seres, a declarat ca firma de consultanta aleasa de Transelectrica pentru restructurarea sistemului energetic va trebui sa stabileasca si lista obiectivelor care nu vor fi niciodata privatizate.