Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, isi propune, si pentru 2007, diminuarea evaziunii fiscale in sectorul comercializarii uleiurilor minerale, cel al constructiilor, al jocurilor de noroc, si asta pentru ca in 2006 nu a reusit sa gaseasca solutiile pentru implementarea unui sistem infailibil
"Cautam solutii. Nu am gasit solutiile necesare. Nu suntem atat de destepti incat sa facem un sistem infailibil. Noi singuri gasim caile de evaziune. in principiu, in 2007 vreau sa-l las pe contribuabil linistit. Eu cred ca e mare lucru", a declarat intr-un interviu acordat NewsIn, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.

In privinta jocurilor de noroc, Vladescu sustine ca Loteria Romana va detine in continuare monopolul pentru jocurile cu numere (loto), insa vor fi conditii mult mai stricte pentru pariurile sportive. "Pentru cazinouri exista un anumit control. insa, in sectorul pariurilor sportive si al masinutelor electronice evaziunea este foarte des intalnita, iar controlul aproape inexistent. Vom aplica un sistem european: de cate ori trage la maneta de atatea ori trebuie sa plateasca catre bugetul de stat", a spus Vladescu.

In sectorul uleiurilor minerale, ministrul finantelor a declarat ca se cauta un sistem de marcare al acestor produse. Conform acestuia, evaziunea fiscala se intalneste in comercializarea derivatelor din uleiuri minerale, derivate care nu sunt supuse accizarii. "Avem probleme cu aceste fractii din petrol. Ies sub forma de derivat si combinate cu alte substante pot rezulta motorina si benzina neaccizata", a spus Vladescu.

In domeniul constructiilor, ministrul Vladescu sustine ca un prim pas impotriva evaziunii fiscale s-a realizat prin obligativitatea firmei de a achita TVA-ul datorat unei constructii. "Este primul pas, mai incercam. Dar nu avem control acolo unde se fac lucrari cu muncitori, iar TVA se plateste doar la cumpararea materialelor de constructii", a adaugat Vladescu. Un alt deziderat al ministrului Vladescu pentru 2007 este republicarea, in luna martie, a Codului Fiscal si a Codului de procedura Fiscala, impreuna cu normele de aplicare.

Tot in 2007, Vladescu isi propune sa elimine din bugetul de stat capitolul intrari de credite externe, pozitie care, conform ministrului, creeaza confuzie. "Intrarile de credite externe sunt 90% cheltuieli de capital. Ministerele mereu se plang ca nu au cheltuieli de capital. Vreau ca singurul dator pe piata pe pietele externe sa fie Ministerul Finantelor", a explicat Vladescu.

Vladescu crede ca Romania va beneficia, in 2007, de o imbunatatire a ratingului

Sebastian Vladescu crede intr-o imbunatatire a ratingurilor acordate Romaniei in 2007 comparativ cu cele din 2006 si considera ca doar o accentuare a situatiei politice ar fi un factor de influenta asupra deciziei agentiilor de rating.

"Cred intr-o imbunatatire a ratingurilor in 2007 fata de 2006. Deocamdata, situatia politica nu reprezinta un factor de influenta. Daca insa situatia se adanceste, la un moment dat, va avea efecte si asupra deciziei agentiilor de rating", a mai declarat pentru NewsIn, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.

Romania are ratingul "Baa 3" pentru imprumuturile pe termen scurt si lung, in valute sau moneda locala acordat de agentia de evaluare Moody's Investors Service. Ratingul acordat de catre Standard & Poor's Romaniei este, in prezent, BB-, iar Fitch a apreciat situatia economica a Bucurestiului cu BBB.

Ministrul Finantelor a mai declarat ca incepand din 2007 Companiile ar putea plati o singura data sumele datorate in contul contributiilor sociale, impartirea pe categorii de bugete urmand a fi facuta electronic din Trezorerie. "Vreau ca in 2007 sa pun in functiune un sistem de plata a contributiilor astfel incat firma sa plateasca o singura data, iar divizarea catre bugete sa fie facuta electronic din trezorerie. Se va face un singur ordin de plata, iar in acest fel se va elimina arbitrajul, unele firme platesc doar somajul, altele doar sanatatea", a explicat Vladescu.

Conform acestuia, suma achitata de o firma in contul contributiilor nu va mai fi directionata de platitor, ci de trezorerie. "Daca plateste doar 50% din suma totala datorata, atunci va ramane dator cu 50% la toate bugetele contributiilor. Nu hotarasti tu ce vrei sa platesti si ce nu", a spus ministrul finantelor.

Cotele contributiilor sociale pentru anul 2007 sunt urmatoarele:

- angajatori: 6% la sanatate, 2% la somaj, 0,4-3,6% contributia pentru accidente de munca si boli profesionale, 0,85% contributia pentru concedii si indemnizatii, 19,5% pensie, 0,25% la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale.

- angajati: 6,5% la sanatate, 1% la somaj, 9,5% pensie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri