Modificarea normelor metodolgice de aplicare a Codului Fiscal, aprobate prin hotarare de guvern in decembrie anul trecut, a fost necesara, potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, pentru ca "din transpunerea in practica a noilor prevederi ale Codului fiscal, a rezultat o serie de situatii ce impun formularea unor precizari suplimentare".

Principalele modificari ale proiectului postat pe site-ul ministerului vizeaza reglementarile din domeniul TVA si al accizelor, informeaza NewsIn. Astfel, proiectul rectifica, la capitolul TVA, unele erori materiale de trimitere la anumite articole sau alineate din lege si asigura concordanta normelor cu prevederile legii si ale directivelor europene.

Completari si modificari mai numeroase se refera la accize, unde a fost eliminata obligativitatea ca importatorii de produse energetice sa fie autorizati de catre Ministerul Economiei si Comertului, pentru ca procedura nu mai exista la nivelul acestui minister.

Proiectul aduce clarificari privind baza de calcul a garantiilor pentru produsele accizabile pentru care se datoreaza alte contributii si taxe care nu sunt venituri bugetare si stabileste ca nivelul garantiilor va fi corespunzator gradului redus de risc privind neplata accizelor.

Proiectul mai precizeaza expres companiile care au obligatia sa se autorizeze ca antrepozite fiscale de depozitare in cazul produselor energetice destinate navelor si aeronavelor, precum si modalitatea de plata a accizelor pentru armele cumparate de catre persoanele fizice.

Guvernul a aprobat normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal, pe 21 decembrie 2006, dupa jumatate de an de la votarea legii fiscale in Parlament.

Principalele modificari ale Codului Fiscal, intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007, vizeaza introducerea taxei de prima inmatriculare a autoturismelor, reducerea cotei de impozitare pentru veniturile microintreprinderilor, de la 3% la 2%, scutiri la plata taxelor locale pentru companiile care investesc peste 500 de mii de euro, introducerea unui impozit de 3% a valorii de vanzare a imobilelor in locul castigului obtinut din vanzare.