Aproape jumatate dintre conflictele de munca declansate in 2006 au ramas nesolutionate, restul fiind solutionate prin conciliere sau negociere, dar niciunul nu a fost rezolvat prin mediere, arata un studiu despre medierea conflictelor de munca
Potrivit studiului "Solutionarea prin mediere a conflictelor de munca in Romania", dat publicitatii de Asociatia Pro Medierea si Societatea Academica Romana (SAR), numarul conflictelor colective de munca a fost in descrestere fata de anul 2000. Cu toate acestea, mai mult de jumatate dintre conflicte au ramas nesolutionate in ultimii sase ani, iar numarul celor solutionate prin conciliere s-a mentinut in jurul a 36% din total. in 2006, au fost declansate 95 de conflicte, din care 40 au ramas nesolutionate. Potrivit aceluiasi studiu, in ultimii sase ani, niciun conflict nu a fost solutionat pe cale amiabila, prin mediere.

Potrivit coordonatorului studiului, Suzana Dobre, in urma analizei s-a observat ca exista o atitudine negativa, atat din partea sindicatelor, cat si din partea asociatiilor patronale fata de solutionarea conflictelor prin mediere, pentru ca cei implicati nu au incredere in obiectivitatea si impartialitatea mediatorului.

"In orice tara din lume exista meseria de mediator, reglementata prin lege, care incearca, impreuna cu partile implicate, sa gaseasca o cale de rezolvare amiabila. Mediatorul trebuie sa fie o persoana impartiala, neutra si care sa pastreze confidentialitatea discutiilor, dar care in Romania nu exista momentan pentru ca nu avem norme si standarde pentru meseria de mediator", a spus, potrivit NewsIn, presedintele Asociatiei Pro Medierea, Daniela Popoviciu.

Studiul mai indica si faptul ca atat sindicatele, in proportie de 100%, cat si patronatele (90%) considera ca solutionarea conflictelor pe cale amiabila este prima optiune. Respondentii au considerat ca o solutionare durabila a unui conflict se face prin negociere, reconciliere si mediere, in detrimentul arbitrajului si al solutionarii in justitie.

Concluziile studiului au fost ca in Romania trebuie completata legislatia pentru ca medierea conflictelor sa functioneze, iar cele doua parti implicate in conflict (angajati si angajatori) nu cunosc foarte bine principiile medierii. Totodata, partenerii sociali si-au exprimat dorinta de a avea dreptul sa aleaga cu prioritate metoda de solutionare amiabila dintre celelalte metode prevazute de lege (conciliere, arbitraj), in functie de propriile nevoi.

Studiul "Solutionarea prin mediere a conflictelor de munca in Romania" este prima etapa a proiectului "Rezolvarea prin mediere a conflictelor de munca", dezvoltat de Asociatia Pro Medierea si SAR si finantat de Uniunea Europeana. Urmatoarele etape ale proiectului sunt organizarea de dezbateri cu reprezentanti ai sindicatelor si ai patronatelor, iar in iulie-august Pro Medierea va instrui 30 de mediatori.

Studiul a fost realizat in perioada octombrie 2006-februarie 2007 iar informatiile au fost obtinute prin zece focus-grupuri cu reprezentanti ai sindicatelor, patronatelor si ai autoritatilor publice si printr-un chestionar pe care l-au completat reprezentanti a 60 de organizatii sindicale si patronale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri