Primul pas a fost facut la 1 aprilie, cind a fost devansat graficul de majorare a accizelor la alcool, benzina si tutun. Peste nivelul convenit cu UE, guvernul a mai adaugat o cota de 12,5%. La 1 octombrie intra in vigoare o noua majorare de accize. Un litru de benzina cu plumb va costa cu 990 de lei mai mult, iar unul de motorina va fi cu 400 de lei mai mare decit in prezent. De asemenea, pretul la alcool se va majora cu inca 25%. Pina la finele anului, pretul la gazele naturale va creste cu 30%, cel la energia electrica cu pina la 5% si pretul de referinta la energia termica, cu 20%. Din 2006 va incepe impozitarea terenurilor agricole. Cistigurile la bursa, dobinzile bancare si tranzactiile imobiliare vor fi impozitate cu 16%, iar TVA redus la medicamente va fi eliminat.

Pina la 1 ianuarie 2007, romanii vor trebui sa suporte mai multe valuri de scumpiri, in principal din cauza cresterii preturilor la combustibil si a alinierii accizelor la nivelul celor din Uniune.

Potrivit graficului initial convenit cu Uniunea Europeana in capitolul Impozitarea, majorarile de accize trebuiau sa intre in vigoare de la 1 iulie. Numai ca la solicitarea Fondului Monetar International, acest grafic a fost devansat, astfel incit benzina, motorina, alcoolul si tutunul au devenit mai scumpe de la 1 aprilie. Mai mult, peste nivelul initial, guvernul a mai adaugat o cota de 12,5%, cota ce compenseaza deprecierea monedei unice europene in raport cu leul. Astfel, pretul unui litru de motorina a crescut cu peste 800 de lei, cel al unui litru de benzina cu plumb cu 2.000 de lei si al unuia de benzina fara plumb cu 800 de lei. De asemenea, pretul alcoolului este cu 20% mai mare. Incepind de la 1 aprilie se accizeaza gazele naturale utilizate drept carburant auto (1,4 euro pe gigajoule), pacura (6 euro pe mia de kg.) si electricitatea (0,26 euro pe MWh pentru consumatorii casnici si 0,12 euro pe MWh in scopuri comerciale).

Noul val

La 1 octombrie intra in vigoare un nou calup de scumpiri. Peste nivelul preturilor stabilite la 1 aprilie se mai adauga 990 lei la litrul de benzina cu plumb, 360 lei la litrul de benzina fara plumb, 400 lei la litrul de motorina, iar pretul la alcool se va majora cu inca 25%. Pina la finele anului, pretul la gazele naturale va creste cu 30%, cel la energia electrica cu pina la 5%, iar pretul de referinta la energia termica, cu 20%.

Devansarea graficului de majorari si adaosul guvernului au dat peste cap tot calendarul initial stabilit cu UE. Din acest considerent, noile cote de accize au valori mai mari decit cele care ar fi trebui sa fie la 1 ianuarie 2007. Iar guvernul va mai opera o noua majorare la 1 iulie 2006. Valorile de atunci vor fi stabilite in proiectul de modificare al Codului fiscal pentru 2006, ce va fi elaborat in aceasta toamna.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri