Romania are o concurenta reala pe piata de energie, dar mica, astfel ca UE trebuie sa se asigure ca societatile romanesti pot vinde energie pe alte piete si alte companii vor veni pe piata romaneasca, a declarat, vineri, la Bucuresti, comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs citat de NewsIn.
"Scopul nostru este sa ajungem la preturi ale energiei mai mici. Concurenta pe piata romaneasca este reala, dar este mica", a spus comisarul european.

Potrivit oficialului UE, separarea activitatilor de furnizare de cele de distributie energie va duce la cresterea concurentei. Piebalgs a mai aratat ca, in Romania, intensitatea energetica este de patru ori mai mare decat in toata Europa si ca tara noastra va trebui sa isi creasca eficienta energetica. "Resursele fosile vor disparea si pe ele mizeaza acum Romania. Trebuie sa ne uitam la alte energii, din soare, apa, vant, biomasa. Nu trebuie sa ne uitam cat costa, ci sa incepem sa facem ceva astazi", a adaugat comisarul european

El a mai aratat ca Romania va juca un rol important in UE, datorita rezervelor foarte mari de carbune pe care le are.

Potrivit oficialului european, "nu ne putem astepta ca preturile petrolului si gazului sa scada". "Platim tot mai mult pentru petrol si gaze si aceasta este tendinta. UE trebuie sa ofere o strategie energetica, iar sefii de state vor discuta aceasta problema la inceputul lui martie", a mai aratat Piebalgs.

Potrivit acestuia, UE trebuie sa ajunga la un consens in privinta folosirii energiei nucleare. "Un numar de 16 tari folosesc energie nucleara. Are costuri reduse, nu emite dioxid de carbon si exista multe resurse de uraniu in UE, a subliniat oficialul. "Lumea va fi un loc mai putin sigur daca UE nu va avea energie nucleara. Dar suntem constienti ca trebuie sa gasim standarde de securitate mult mai inalte", a completat acesta.

Romania va avea o strategie energetica in prima jumatate a acestui an si va avea cinci principii fundamentale, declara la inceputul anului ministrul economiei, Varujan Vosganian.

Potrivit lui Vosganian intrarea in productie a reactorului 2 de la Cernavoda va creste productia de energie din surse hidro. Cel de-al doilea principiu va viza resursele regenerabile si electricitatea produsa in cogenerare. Cel de-al treilea principiu este reprezentat de cresterea capacitatii investitionale a Romaniei pentru a indeplini conditiile de mediu. Al patrulea principiu vizeaza construirea unei piete de energie libere si transparente. Al cincilea principiu mizeaza pe asigurarea securitatii in aprozivionarea cu materii prime energetice, in special reducerea captivitatii Romaniei in relatia cu Rusia pe gaz metan.

Oficialul MEC a mai spus ca strategia va avea trei etape. Prima etapa se va derula in perioada 2007-2009 si in acest interval Romania va depasi toate perioadele de tranzitie date de UE si va trebui sa-si unifice preturile la gaze, dar si sa indeplineasca cerintele de mediu pentru operatorii din sectorul de producere a energiei.

A doua etapa, 2009-2014, va implica intrarea in functiune a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda care vor permite Romaniei "sa fie cel mai important actor energetic din Europa de Sud-Est". In opinia ministrului, a treia etapa va viza imbinarea resurselor de energie cu politicile de conservare a acestora.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri